Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Anteckningar om Mannerheim (Jörn Donner)
  

Vra bcker

Anteckningar om Mannerheim

Anteckningar om Mannerheim

Jörn Donner samlar här sina intryck av en av den finska historiens allra största namn: marskalk Mannerheim. I sin bok lotsar han läsaren genom viktiga nationella och internationella händelser, men han gör också mer - han ställer frågor om Mannerheim som tidigare kännare inte har vågat sig på.

"Att följa Mannerheim är att jaga en skugga eller ett fotografi som långsamt förlorar sina färger", inleder Jörn Donner sin bok om Finlands mesta ryktbara personlighet, den gåtfulle fältmarskalken som ledde landet under tre krig.

Mannerheims gloria bleknar inte, även om han strängt taget förlorade två av sina tre krig som fältherre och även om rätt få i den yngre generationen helsingforsare vet så mycket mer än att det är Mannerheim som rider på en häst invid ingången till nutidsmuseet Kiasma.

Donner lotsar läsaren genom viktiga nationella och internationella händelser, men han gör något ännu mer betydelseladdat. Han ställer frågor som få av de tidigare, otaliga Mannerheimtolkarna har vågat sig på. Till exempel: Var han sympatisk?

Donner närmar sig inte Mannerheim räddhågset utan med en nyfiken och ofta igenkännande blick. Det är livserfarenheten som är ögonen.

Mannerheims kvinnor, hans högborgerliga bakgrund, hans välskötta yttre, hans trötthet, hans disciplin ... Donner är en observatör som i myllret av detaljer kan plocka ut det intressanta, det fängslande. Hans lakoniska stil är uppfriskande mannerheimsk.

ISBN:

9789173534895

Antal sidor:

160

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Jörn Donner

mne:

Memoarer & biografier
Finland

Pressklipp

En lättillgänglig, närapå kåserande framställning för en bred publik.
-Fredrik Hertzberg, Hufvudstadsbladet

Det kommer några få böcker per år som jag får lust att läsa på nytt för att jag tror att jag kan hitta nya lager i dem. Jörn Donners Mannerheim är en sådan bok, en mångfald av personliga reflektioner, skickligt och skenbart lätt, men kunnigt hopknutna med resonemang kring politiska lägen eller företeelser under olika tider, allt presenterat på det för Donner typiska litet torra och provocerande sätt som ger läsningen en extra krydda.
-Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Boken om Mannerheim känns både närvarande och aktuell, trots att bokens huvudperson har varit död i sextio år. Jörn Donners knappa och exakta stil gör att bokens täta innehåll träder fram med full kraft.
-John-Erik Janzén, Östra Finland

...oavbrutet tänkvärt och underhållande.
-Lars Linder, Dagens Nyheter

Jag gillar det behändiga formatet. Jag gillar det lättsamma sätt på vilket Donner tar sig an ämnet. Jag gillar den korta och ibland raljerande tonen. Jag gillar även att författaren tillåter sig egna reflektioner över både det och det andra. Det finns helt enkelt en hel del att gilla.
-Magnus Ljung, Skaraborgs Läns Tidning

Donner skriver på ett sådant sätt som även kan väcka intresse hos en yngre generation för vilken Mannerheim endast representeras av ryttarstatyn utanför konstmuseet Kiasma.
-Rolf Karlman, Upsala Nya Tidning

Donner... som egensinnigt men inte respektlöst vrider och vänder på nationalmyten.
-Merete Mazzarella, Sydsvenskan

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Dagbok förd under min resa i Centralasien och Kina 1906-1908