Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Rut Hillarp. Poet och erotiskt geni (Birgitta Holm)
  

Vra bcker

Rut Hillarp. Poet och erotiskt geni

Rut Hillarp

Rut Hillarp (1914-2003) var poet, fotograf, tidig experimentfilmare, pedagog och
modersmålslärare för generationer gymnasister. Men det hon ville gå till eftervärlden som var erotiskt geni. Professor Birgitta Holm utkommer nu med en biografi över sin vän.

Rut Hillarp var en av våra stora lyriker, som modernistisk kärlekspoet utan motstycke. Också som fotograf var hon nyskapande med de suggestiva dubbelkopieringarna i sina sena dikt-bildsamlingar, och med den poetiska "De vita händerna" skrevs historia inom svensk experimentfilm. En bestående insats gjordes också av Rut Hillarp som lärare och dramapedagog för generationer av gymnasister.
Men det hon ville gå till eftervärlden som var erotiskt geni. I ett brev till den senaste - och största - passionen i hennes liv skrev hon: "Jag har bara varit genial på ett område, och du är den ende som kan tala om det för folk. Det är min enda återstående ärelystnad." Allt skapande hos Rut Hillarp sprang fram ur passionen. Birgitta Holm stod henne nära, det var hon som fick ta över fotoalbumen, dagböckerna och det andra rika materialet. Birgitta Holm har skrivit monografier över många kvinnliga författare, från Fredrika Bremer till Sara Lidman. Men boken om Rut Hillarp är skriven av en vän och uttydare, en inblandad och smärtsamt undrande.

ISBN:

9789173534758

Antal sidor:

376

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Birgitta Holm

mne:

Memoarer & biografier
Kvinnohistoria

Pressklipp

Avgjort den mest märkliga biografi jag läst.
-Eva Ström, Sydsvenskan

Holms text drivs av en stark kärlek till Hillarp, och den är välskriven och fängslande.
-Hanna Nordenhök, Aftonbladet

I biografin förenas litteraturvetarens kompetens med djup inlevelse.
-Göran Lundstedt, Tidningen Kulturen

...den biografiska läsningen av författarskapet (är) solid och glidningen mellan liv/konst/dikt intressant. Båda böckerna (även Dagboken) utgör tillsammans ett levande tidsdokument med en inblick i en intellektuell kvinnas liv under lång tid.
-Anna Nyström, Norrbottens-Kuriren

Till förtjänsterna hör sådana detaljer och vittnesbörd som vi inte skulle haft annars... Jag värdesätter också att Holm många gånger ställer sig frågande och någon gång avståndstagande.
-Stina Otterberg, Dagens Nyheter

När Atlantis förlag nu passar på att ge ut både Birgitta Holms medkännande biografi och ett digert urval av Hillarps fascinerande dagböcker... kunde man hoppas att detta är inledningen på en upprättelse av ett förbisett författarskap.
-Björn Kohlström, Jönköpings-Posten

Som komplement till snedvriden (litteratur-)historieskrivning är hennes biografi om Hillarp absolut omistlig. Dessutom är det som om Holm för varje bok hon skriver tar ett steg längre bort från akademisk prosa, och närmare en fri stilistik som bara är behaglig att läsa.
-Therese Eriksson, Upsala Nya Tidning

Holm är som vanligt oerhört initierad, kunnig och välformulerad. Rut Hillarp. Poet och erotiskt geni är både stimulerande och inspirerande.
-Maria Broberg, Västerbottens-Kuriren

...fyller verkligen en lucka i litteraturhistorien.
Ulrika Knutsson, SR Kulturnytt

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Dagboken