Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Aron Jerndahl (Lennart Parknäs)
  

Vra bcker

Aron Jerndahl

Vardagslivets skulptör

Aron Jerndahl

Det är inte konstigt om du inte hört namnet Aron Jerndahl förut. Han är i det närmaste helt bortglömd i den svenska konsthistorien. Ändå var han under 1900-talets första årtionden en kändis i konstlivet. Lennart Parknäs rekonstruerar i denna bok ett gripande konstnärsöde och ett mångsidigt konstnärskap.

Det är inte konstigt om du inte hört namnet Aron Jerndahl förut. Han är i det närmaste helt bortglömd i den svenska konsthistorien, förutom då för den jugendaktiga och ofta avbildade tennskålen Bonddansen från 1903. Ändå var han under 1900-talets första årtionden en kändis i konstlivet. Aron Jerndahl ägde en häpnadsväckande teknisk talang liksom en uppdriven sensibilitet och formkänsla som ännu berör. Han var i en och samma person kyrkorenoverare, dekorationsmålare och konsthantverkare. Som skulptör blev han - uppvuxen i Möklinta socken - en djupt originell skildrare av framför allt bönder och bönders arbete. Men karriären blev bara alltför kort, då Jerndahl förstörde händerna under experiment med syrabad för att göra sina gipsskulpturer mer beständiga. Lennart Parknäs rekonstruerar i denna bok ett gripande konstnärsöde.

ISBN:

9789173534680

Antal sidor:

240

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Lennart Parknäs

mne:

Konst & arkitektur