Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Carl Fredrik Hill (Sten Åke Nilsson)
  

Vra bcker

Carl Fredrik Hill

Maximus pictor

Carl Fredrik Hill

Professor Sten Åke Nilsson sammanfattar sina kunskaper och Hills liv och verk i detta praktverk i storformat. I text och bild får vi lära känna den schizofrena konstnären som dog som en okänd storhet för precis hundra år sedan. Boken sammanfaller med en utställning på Waldemarsudde.

Carl Fredrik Hill satsade på en internationell karriär. Vintern 1873 reste han till Paris och väntade sig snabba framgångar. Även senare, som schizofren, hoppades han på erkännande och signerade sina verk som maximus pictor - den störste av alla målare! Han avled i februari 1911 som en okänd storhet.
Det har tagit hundra år att fastställa Hills position i vårt mentala landskap. Värderingarna har växlat och tyngdpunkten har successivt flyttat från måleriet till sjukdomens bildflöde och tillbaka igen ...
Sten Åke Nilsson, professor emeritus i konstvetenskap vid Lunds universitet, kom in i dessa sammanhang 1977 med en prisad essä för Artes och har sedan lämnat flera viktiga bidrag till litteraturen om Hill och de utställningar som avlöst varandra. Detta är hans sammanfattning av Hills liv och verk.

ISBN:

9789173534772

Antal sidor:

304

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Sten Åke Nilsson

mne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

En mycket omsorgsfull katalog...
-Anna Brodow Inzaina, Svenska Dagbladet

Detta praktverk om Carl Fredrik Hill är oumbärligt för konstälskaren.
-Camilla Sandberg, Värnamo Nyheter

Det här är en fullödig presentation med ett suveränt bildmaterial vi bjuds om en av de stora i svensk konst... Det är så här en konstnärsmonografi bör utformas. Det är bara att läsa, bläddra och imponeras av målningarna...
-Per Hjertzell, Folket

Jag har med stort intresse tagit del av texterna och det rikhaltiga bildmaterialet i detta praktfulla verk.
-Lillemor Derr, Ölandsbladet

Sten Åke Nilsson vet allt som går att veta om Hill. Det är en mycket vacker och lärorik bok om Sveriges störste målare.
-Gunnar Larsson, Axess

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Ivar Arosenius
 
Signums svenska konsthistoria 10. Konsten 1840-1890
 
Signums svenska konsthistoria 11. Konsten 1890-1915