Våra böcker

Under omprövning

En antologi om konst, kanon och kvalitet

Under omprövning

Denna antologi rymmer ett stort antal essäer om vår tids mest karakteristiska estetiska hållningar - inom musik, litteratur, bildkonst och arkitektur. Den funderar kring vad som kan te sig fruktbart för framtiden, lyfter fram förbisedda konstnärer och pekar mot en omvärdering av kulturhistorien.

Under omprövning rymmer ett stort antal bidrag som förenas av att de utifrån ett kritiskt perspektiv diskuterar vår tids mest karakteristiska estetiska hållningar och konstnärliga tendenser. Antologin försöker se framåt, förbi de modernistiska och postmodernistiska strategier som kännetecknat 1900-talets utveckling inom konstarter som litteratur, musik, bildkonst och arkitektur. Detta innebär också en omvärdering av kulturhistorien, där en rad förbisedda författarskap och konstnärskap lyfts fram. Och där kulturhistorien utvärderas med avseende på vad som kan te sig fruktbart och ofruktbart för framtiden.

ISBN:

9789173534642

Antal sidor:

448

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Johan Lundberg

Ämne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

Det är angreppen på den modernistiska traditionen som är bokens salt.
-Michel Ekman, Svenska Dagbladet

Många av författarna skriver bra och spänstigt. Lärt, avväpnande och roande... Äntligen är en bok om denna (kultur-)tradition här. Den bör bli ett standardverk, kanske till och med en bibel, för oss invigda som tröttnat på dagens trams.
-Björn Widegren, Gefle Dagblad

Innehåller en hel del spännande tankegods om konst.
-Staffan Bergsten, Upsala Nya Tidning

Om jag har förstått den här antologin rätt så vill skribenterna att konsten ska närma sig människan igen. Man behöver inte vara populist för att tycka att det är en tilltalande tanke.
-Philip Teir, Sydsvenskan

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Frihetens framtid
 
Från modernism till samtidskonst
 
Signums svenska kulturhistoria 8. 1900-talet