Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Samlade skrifter I-V (Erik Johan Stagnelius)
  

Vra bcker

Samlade skrifter I-V

Stagnelius samlade skrifter I-V

I samarbete med Svenska Akademien utger Atlantis Erik Johan Stagnelius samlade skrifter i fem inbundna band. Här ges ett oöverträffat tillfälle att bekanta sig med "en av våra mest kroppsliga diktare, för vilken poesin blir tolk för den ordlösa känslans språk", som akademiledamot Anders Olsson skriver i sin introduktion. Texterna är kommenterade av Paula Henriksson.

Erik Johan Stagnelius (1793-1823) är kontrasternas författare. Med oöverträffad språklig skärpa skrev han om brännande begär och isande övergivenhet. Mot den sinnliga världens lockelse står tomheten och meningsförlusten; mot intigheten står hoppet om evig salighet.

Stagnelius var mångsidig och med tanke på sin tidiga död synnerligen produktiv. Efter debuten med eposet Wladimir den Store kom samlingsverket Liljor i Saron med både lyrik, som den mäktiga dikten Suckarnes Mystär, och ett drama, Martyrerna. Med sorgespelet Bacchanterna och det kosmiska dramat Albert och Julia tog han ytterligare steg mot offentligheten. Bland de efterlämnade handskrifterna återfinner man kända dikter som Endymion och Till Förruttnelsen, men också filosofisk prosa, epik och dramatik. Med sitt djupsinne och sin intensitet har Stagnelius befäst sin ställning som en av Sveriges verkligt stora litterära klassiker.

I denna utgåva av Stagnelius samlade skrifter är texterna nyetablerade från förstatryck och handskrifter. Introduktionen är författad av akademiledamoten Anders Olsson. Texterna är utgivna och kommenterade av Paula Henrikson. Boken utges i samarbete med Svenska Akademien.

ISBN:

9789173535038

Antal sidor:

1944

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Erik Johan Stagnelius

mne:

Svenska Akademiens Klassiker
Skönlitteratur, lyrik

Pressklipp

Att det nu äntligen är möjligt att upptäcka honom (Stagnelius) i helfigur är en av 2000-talets hittills största händelser inom svensk litteratur... Som helhet är det ett överdåd av romantisk poesi, som nog aldrig kan överträffas.
-Björn Kohlström, Jönköpings-Posten

Den nya utgåvan av Stagnelius samlade skrifter, vilken nu utkommit i fem band under redaktion och med initierade och vägledande kommentarer av Paula Henrikson och med en perspektivrik inledning av Anders Olsson, ersätter den tidigare utgåvan från 1911-19... De ytterst initierade kommentarerna (gör det) avsevärt lättare att läsa och förstå Stagnelius dikter och skådespel.
-Crister Enander, Gotlands tidningar

Om det är inte för sent vill jag föreslå Erik Johan Stagnelius till Augustprisvinnare. Nobelrpiset går också bra... Nu finns Stagnelius-julklappen genom Senska Akademiens vackra utgåva i fem band, klokt kommenterade av Paula Henrikson och med en likaledes klok och vacker inledning av Anders Olsson.
-Jan-Olov Nyström, Ljusnan

Kanske har hans (Stagnelii) verk aldrig varit så tillgängligt som det nu är, i dess föredömliga Samlade skrifter.
-Malte Persson, Kvällsposten

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Samlade skrifter I-V (pocket)