Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Funkisglas (Thomas Lindblad & Anna Livén West)
  

Vra bcker

Funkisglas

Pressat och blåst

Funkisglas

Thomas Lindblad och Anna Livén West berättar här pressglasets historia. Med en design- och kulturhistorisk bakgrund förklarar de hur olika typer av masstillverkat bruksglas kom in i det svenska folkhemmet: kylskåpsburkar, speceriskåp med stora och små glaslådor, dricksglas och mycket mer. Ett rikt bildmaterial ledsagar framställningen.

Vid mitten av 1800-talet introducerades i Sverige ett nytt material för bruksföremål för livsmedel pressglaset. Det var mer hygieniskt än den tidigare allenarådande keramiken men inledningsvis exklusivt och dyrt, till och med dyrare än blåst glas. Genom automatiserad tillverkning sjönk priset och nya användningsområden uppstod. Stora mängder pressglas producerades fram till 1950-talet, då glaset successivt ersattes av plast. Författarna ger en design- och kulturhistorisk bakgrund till vanliga typer av masstillverkat bruksglas i det svenska folkhemmet: kylskåpsburkar; speceriskåp med stora och små glaslådor för förvaring av kryddor och livsmedel som satt på väggen i köket; senapsförpackningar som användes som dricksglas. Ett rikt bildmaterial av bruksglas tillverkat från ca 19201955 ledsagar framställningen.

En Signumbok.

ISBN:

9789186221140

Antal sidor:

144

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Thomas Lindblad
Anna Livén West

mne:

Pressklipp

Ett pionjärarbete som ingen tidigare har ägnat sig åt fullt ut.
-Märta Holkers, Antikvärlden

Kunnigt, informativt och roande.
Britte Montigny, Norra Skåne

En trevlig bok... Inte minst för att det inte har skrivits så mycket i ämnet.
-Skånska Dagbladet

Ännu en forskningsbragd av Lindblad... Jag som har skåpen fulla pressglas kan nu sätta namn på mina loppisfynd.
-Birgitta Rubin, Dagens Nyheter

Äntligen är den här!
-ingrid Jernberg, Sundsvalls tidning

...deras genomgång är både detaljerad och kärleksfull.
-Sköna Hem

Det är inte utan att man blir sugen på att samla på sig lite pressglas... Historieskrivningen om funkisglaset är också berättelsen om ett samhälle på väg mot demokrati och modernitet.
-Henrik Timner, Värnamo Nyheter

Jag måste tillstå att det var länge sedan samlarnerven frestades så kraftigt som vid läsandet av Anna Livén West och Thomas Lindblads bildrika och mycket läckra bok om funkisglas.
-Sebastian Johans, Upsala Nya Tidning

...en bit av formhistorien som annars hade kunnat falla i glömska.
-Anna Lefvert, Nya Wermlands-Tidningen

Härligt nostalgisk!
-Konstvärlden