Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Hemingway - en betraktelse
  

Vra bcker

Hemingway - en betraktelse

Hemingway – en betraktelse

För femtio år sedan tog Ernest Hemingway sitt liv i den lilla staden Ketchum i Idaho, men hans böcker säljer fortfarande i miljonupplagor och hans personlighet har givit upphov till åtskilliga imitatörer av varierande kvalitet. I denna bok analyserar Nils Erik Forsgård arvet efter Hemingway. Han läser böckerna på nytt och reser i Nobelpristagarens fotspår.

För femtio år sedan tog Ernest Hemingway sitt liv i den lilla staden Ketchum i Idaho i USA. Han ligger begravd på Ketchum cemetery bredvid sin fjärde och sista hustru Mary.
Hemingway gjorde sig känd som författare och krigskorrespondent och som fiskare och jägare och som tjurfäktningsexpert.
Femtio år efter Hemingways död säljer hans böcker fortfarande i miljonupplagor och en hel möbelserie och flera barer och hotell och skolor runt om i världen har uppkallats efter honom. Hemingway var lätt att parodiera, men svår att imitera.
I denna bok analyserar Nils Erik Forsgård arvet efter Ernest Hemingway. Han läser Hemingways romaner och noveller på nytt och han besöker alla de platser som Hemingway en gång gjorde kända. Forsgård visar på den stora komplexiteten och kontinuiteten i Hemingways liv och verk och hans bok blir indirekt också en kommentar till globaliseringens mekanismer. Forsgård kallar sin bok för en betraktelse och inte för en biografi.

Boken utges i samarbete med Söderströms.

ISBN:

9789173534901

Antal sidor:

464

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Nils Erik Forsgård

mne:

Memoarer & biografier

Pressklipp

Forsgård (redovisar) ett imponerande material i en omfattande studie... välformulerad.
-Nalle Valtiala, Svenska Dagbladet

Väldigt, väldigt spännande och väldigt, väldigt lärorikt, förutom att det är kul och ren underhållning.
-John Crispinsson, SVT Gokväll

Forsgårds betraktelse på temat Hemingway är ett värdefullt tillskott till forskningen om denne och dessutom njutbar läsning. Han lyckas kombinera klarsynthet vad gäller objektets mänskliga tillkortakommanden med respekt för personen. Genom hela betraktelsen går en sorts upptäckarglädje som gäller både Hemingways skildringar och möjligheten att - än en gång - skildra Hemingway.
-Maj-Britt Höglund, Vasabladet

Forsgårds skildring är nyanserad där han följer Hemingway i spåren, från Paris och Pamplona till Kuba och Key West... Den största förtjänsten med boken är att Forsgård lyckas plocka de mytiska plaggen av en författare som till sist framstår som mänsklig, sårbar och möjligen fångad i sin egen myt.
-Mats Dahlberg, Nya Wermlands-Tidningen

Som de flesta litteraturintresserade människor har jag läst mer om Ernest Hemingway än av honom. Ändå slukar jag Nils Eriks Forsgårds En betraktelse från pärm till pärm. Det är nog det dramatiska tonfallet i de två första raderna som fångar mig. Det och Forsgårds nyfikenhet och ständiga närvaro i texten.
-Christer B Johansson, Tidningen Kulturen

Den största förtjänsten med boken är att Forsgård lyckas plocka de mytiska plaggen av en författare som till sist framstår som mänsklig, sårbar och möjligen fångad i sin egen myt.
-Fredrik Borneskans, Katrineholms-Kuriren

Forsgård lyckas plocka de mytiska plaggen av en författare som till sist framstår som mänsklig, sårbar och möjligen fångad i sin egen myt.
-Fredrik Borneskans, Dagen

Här besöker han Paris, Key West, Nairobi och Pamplona. Det är hotellrum, barer, gator och torg. Och i det här spränger han in stycken från böckerna, blandar lite biografiska uppgifter med analyser av olika passager i böckerna. Han kallar den här boken inte för en biografi utan för en betraktelse - ett ovanligt lyckat angreppssätt på en författare som Ernest Hemingway.
-Urban Björstadius, Vetenskapsradion Forum, P1

...jag kan inte låta bli att imponeras.
-Olle Lundqvist, Norran

Forsgård har läst in sig rejält i den väldiga författarfloran...
-Gunnar Balgård, Västerbottens-Kuriren

Forsgård lyckas klä de mytiska plaggen av en författare som till sist framstår som mänsklig, sårbar och tragiskt infångad i sin egen myt.
-Fredrik Borneskans, Sundsvalls tidning

...en mycket fin skildring och även om man blir sittande utan några säkra svar, så har åtminstone Forsgårds tänkvärda och reflekterande bok öppnat nya vinklar för mig.
-Jan Sandström, Arvika Nyheter

Hela betraktelsen är en gåva till läsaren. Jag vågar inte ens tänka på hur många timmar som Forsgård har lagt ner på boken.
-Camilla Sandberg, Värnamo Nyheter

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Till Madrid
 
Heartlands