Våra böcker

Inanna - skymningens drottning

Skymningens drottning

Det flera tusen år gamla sumeriska verket "Inanna" finns nu i en svensk kommenterad översättning. Här följer vi den dramatiska berättelsen om den mäktiga gudinnan Inanna som var lika vacker som grym, som vågade trotsa konventionerna och som hade mod nog att nedstiga i underjorden. Här börjar vår världshistorias epik.

Inanna var den mäktigaste gudinnan i det forntida Sumer. Den sumeriska högkulturen i södra Mesopotamien, nuvarande Irak, blomstrade under perioden 4000 till 2000 f vt. Längs floderna Eufrat och Tigris växte stora städer upp. Den störta staden av dem alla var Uruk, som också var centrum för dyrkandet av gudinnan Inanna. Berättelserna om Inanna dominerade den sumeriska litteraturen, som är mänsklighetens äldsta skrivna litteratur. En anledning till gudinnans stora popularitet var hennes mångsidiga personlighet. Gudinnan kunde uppträda som en ung förförisk kvinna, trogen syster, mogen moder och iskall krigsgudinna. Hon bröt ofta mot uppställda regler, färdades där ingen annan varit, hon kunde bete sig dumdristigt och vara den kvinnliga visheten personifierad. Den mest berömda av hennes färder var den ödesdigra nedstigningen till Underjorden. Denna berättelse ingick i sångcykeln om den passionerade och dramatiska kärleken mellan Inanna och herdekungen Dumuzi. Varje nyår spelades denna berättelse upp i form av ett rituellt drama som kulminerade i ett heligt bröllop mellan Inanna och den härskande kungen som personifierade Dumuzi.

Översättning och kommentar Lennart Warring och Taina Kantola.

ISBN:

9789173534789

Antal sidor:

128

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Ämne:

Atl. väljer ur världslitteraturen

Pressklipp

Warring och Kantola har gjort ett omsorgsfullt urval av hymner och ordnat dem till en sammanhängande berättelse. Den är inte bara läsbar, utan i allra högsta grad också njutbar... Volymen ingår i Atlantis klassikerserie och håller följaktligen föredömlig klass som bokhantverk.
-Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

Just nu läser jag en av de allra första texter som finns bevarade, den om gudinnan Inanna, och märker att det gungar till. Så stark är den poetiska kraften i den episka myt...
-Maria Schottenius, Dagens Nyheter

En vackert formgiven volym... Översättarna... har lyckats både med de sumeriska texterna och kommentarerna.
-Karin Kämsby, Ljusnan

En intressant och viktig liten volym...
-Jan Sandström, Arvika Nyheter