Våra böcker

Alldeles hemlikt

Georg August Wallins Egypten 1843-1845

Alldeles hemlikt

Georg August Wallin var en av Finlands mest framstående forskningsresande under mitten av 1800-talet. Han kom till Egypten och Heliga landet och fick, som den förste västerlänningen, besöka Mecka. Upplevelserna och iakttagelserna nedtecknade han i sina dagböcker. Nu har Sofia Häggman rest i Wallins fotspår för att se hur de miljöer han beskrev har förändrats.

Georg August Wallin (1811-1852) var en av Finlands mest framstående vetenskapsmän och forskningsresande under mitten av 1800-talet, och tack vare sina banbrytande insatser inom arabisk filologi blev han känd i de vetenskapliga kretsarna i hela Europa. Under åren 18431845 gjorde han sin första stora forskningsresa, till Egypten.

Tillsammans med Wallin reste den österrikiske konstnären Hubert Sattler upp och ned för Nilen. Hans unika skisser och målningar, många publicerade för första gången i denna bok, återger det landskap och de miljöer Wallin beskrev i sin dagbok och i sina brev.

Wallin var en stor språklig begåvning och närmade sig de olika arabiska dialekterna på gräsrotsnivå genom att föra samtal med allt från shejker och imamer till tjänare, åsneförare och caféföreståndare. Wallin uppträdde ofta som muslim, använde traditionella arabiska kläder och hans etnografiska intresse gjorde att han hade lätt för att smälta in olika sammanhang.

Historikern, egyptologen vid Medelhavsmuseet i Stockholm, Sofia Häggman, har rest runt i Wallins fotspår i dagens Egypten och upptäckt att den egyptiska landsbygden av idag inte skiljer sig särskilt mycket från de miljöer Wallin upplevde under sin resa.

I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

ISBN:

9789173535250

Antal sidor:

464

Bandtyp:

Inbunden

Status:

Slutsåld

Författare:

Sofia Häggman

Ämne:

Finland
Memoarer & biografier

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Skrifter. Del 2
 
Skrifter. Del 1