Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Om kvinnligt och manligt och annat konstigt i medeltida skämtballader (Byrman/Olofsson)
  

Vra bcker

Om kvinnligt och manligt...

...och annat konstigt i medeltida ballader

Klicka fr strre bild - Om kvinnligt och manligt

Gunilla Byrman och Tommy Olofsson har gått igenom vår skatt av medeltida skämtballader för att se hur kvinnligt och manligt gestaltas i dem. Med hjälp av en avslutande antologi med de bästa balladerna kommer läsaren i detta pionjärverk den uppsluppna medeltiden och våra skamlösa förfäder nära.

Skämtballader från medeltiden handlar ofta om erotiska äventyr mellan kvinnor och män. Här finns en fränhet och fräckhet. Gunilla Byrman, professor i svenska språket, och Tommy Olofsson, docent i litteraturvetenskap, går i denna bok i glad närkamp med de föreställningar om sexualitet som visas i våra medeltida ballader. Våra förfäder och förmödrar var livsbefrämjande skamlösa och visste om det. Och några av dem sjöng om det. Det är därför vi finns, för att de ville få oss. Medeltidens erotiska energi, tydlig i de visor som här förmedlas och kommenteras, är den allra bästa livförsäkringen. Den gäller ännu.

Gunilla Byrman och Tommy Olofsson skriver om hur kvinnligt och manligt gestaltas i dessa gamla sånger. Boken avslutas med en antologi över de bästa av de svenska medeltidsballader som har bevarats, några av dem förut inte tryckta.

ISBN:

9789173534406

Antal sidor:

328

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Tommy Olofsson
Gunilla Byrman

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

Är man intresserad av språk och litteratur är det här en intressant och välskriven bok att ta till sig.
-Johanna Berglund, Nerikes Allehanda

Boken är välskriven och lättläst. I inledningen påpekar författarna att de eftersträvat ett enkelt och lättläst språk. Det har de lyckats med.
-Torsten Daun, Gotlands Allehanda

Byrman och Olofsson lyckas på ett strålande sätt med sin föresats att mana fram skämtballaderna ur skamvrån - och vidgar härigenom vår kunskap om den förmoderna svenska litteraturen.
-Daniel Möller, Svenska Dagbladet

För den som är intresserad av hur det lät och skojades på medeltiden är detta alster oumbärligt.
-Magnus Ljung, Skaraborgs Läns Allehanda

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Tystnader och tider
 
Medeltida byggmästare i Norden
 
Medeltiden i ord och bild
 
Signums svenska kulturhistoria 1. Medeltiden