Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Bilden av »Orienten« (Tomas Björk)
  

Vra bcker

Bilden av »Orienten«

Exotism i 1800-talets svenska visuella kultur

Bilden av Orienten

Tomas Björk, docent i konstvetenskap, undersöker hur resande svenska konstnärer och fotografer under 1800-talet skildrade haremsinteriörer, beslöjade kvinnor, sultaner, moskéer och krigshändelser i »Orienten«. Boken är rikt illustrerad och är en fantastisk dokumentation av nordbornas uppfattning om det exotiska österlandet.

Tomas Björk, professor i konstvetenskap, undersöker hur resande svenska konstnärer och fotografer under 1800-talet skildrade haremsinteriörer, beslöjade kvinnor, sultaner, moskéer och krigshändelser i Orienten. Bilderna visades på utställningar hemma i Sverige och reproducerades i tidningar, ofta med förklarande texter, och nådde på så sätt en stor publik. I samband med diplomatiska besök, orientalistkongressen 1889 och stockholmsutställningen 1897 rapporterades det att det främmande också kunde iakttas i det egna landet. Sammantaget framträdde i bild och text en fördomsfull bild, kryddad av välkända stereotyper och ett återkommande tema: Västerlandet representerade en överlägsen civilisation och hade en icke ifrågasatt mission att hjälpa länderna i det underutvecklade Orienten.

(Omslagsbild: © Jenny Nyström/ Kalmar länsmuseum/ BUS 2012)

ISBN:

9789173534192

Antal sidor:

4456

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Tomas Björk

mne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

Boken är på nästan varje uppslag försedd med målningar, xylografier (= träsnitt) eller fotografier som ger läsaren en mångsidig bild av Björks tema. Det ligger ett omfattande och tidskrävande arbete bakom detta vackra verk, som samtidigt är både lättläst och informativt.

-Ulf-Erik Slotte, Västra Nyland

Björks bok är ett skolexempel på hur god konstvetenskaplig forskning kan bedrivas.
-Lars Vikström, Antik & Auktion

En häpnadsväckande historia... Björk och förlaget Atlantis har åstadkommit ett rikt illustrerat praktverk som på allvar låter läsaren träda in i en visuell kulturs konstruktion av det annorlunda.
-Axel Andersson, Populär historia

[En] inspirerande och vacker bok, som i sig är ett stycke visuell kultur.
-Sören Sommelius, Helsingborgs dagblad

En rik översikt av och en djup inblick i hur detta internationella fenomen formades i Sverige...
-Karl Steinick, Svenska Dagbladet

För den som tvivlar på att stereotypa bilder av Orienten har påverkat det svenska kulturlivet innehåller konstvetaren Tomas Björks bok mängder av obestridligt bevismaterial.
-Anna Källén, Respons

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Väst-östlig divan
 
Minnet av Konstantinopel