Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Abraham Bäck (Thomas Ihre)
  

Vra bcker

Abraham Bäck

Mannen som reformerade den svenska sjukvården

Abraham Bäck

Abraham Bäck (1713-1795) kunde genom sina många nyckelpositioner lägga grunden för den moderna svenska sjukvården. Han fick provinisialläkarväsendet att spira, han införde kirurgi som akademiskt ämne, han var först med att värna om de fattigas hälsa och han var kraften bakom Serafimerlasarettet, landets första sjukvårdsinrättning där utbildning bedrevs. Docenten och ättlingen Thomas Ihre berättar här om Bäcks liv och verk.

Mitt under en våldsam pestepidemi föddes i Söderhamn den man som skulle komma att reformera den svenska sjukvården i grund. Han hette Abraham Bäck och levde mellan 1713 och 1795. Under mer än fyrtio år var han chef för Collegium Medicum, embryot till medicinalstyrelsen/socialstyrelsen. Från denna position ryckte han upp vården såväl administrativt som kunskapsmässigt. Abraham Bäck var spindeln i nätet för det spirande provinsialläkarväsendet i landet. Han införde kirurgi som ett studieämne i medicinarutbildningen och var kraften bakom Serafimerlasarettet i Stockholm, landets första sjukvårdsinrättning där utbildning bedrevs. Han skapade även den första moderna farmakopén och värnade som vårt lands förste socialmedicinare om de fattigas hälsa.

ISBN:

9789173534925

Antal sidor:

232

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Thomas Ihre

mne:

Memoarer & biografier

Pressklipp

Den som verkligen är skickad att belysa personen Bäck och hans gärning är författaren som varit kirurgchef och chefsläkare på Södersjukhuset. Bäck var dessutom Ihres farfarsfarfarsmorfar.
-Stefan Nilsson, Nerikes Allehanda

Ihre har gjort en imponerande forskningsinsats i sin ambition att skriva en fullödig biografi... Ihre har givit oss en fascinerande levnadsteckning.
-Göran Wennergren, Läkartidningen

En viktig bok som bör läsas av beslutsfattare inom hälso- och sjukvården för att förstå hur dagens sjukvårdsorganisation och tillsynsmyndigheter uppkommit... Det är också en fascinerande bok för den historieintresserade, som här får ett annat perspektiv på "vad som sig i riket tilldragit".
-Hugo Lagercrantz, Respons

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Clavis medicinae duplex
 
Jordpäron