Våra böcker

Kära fröken Petri...

Om Anna Petri och kretsen kring henne

Kära fröken Petri

Anna Petri (1883-1964) drabbades redan i barndomen av en reumatism som band henne till ett liv i rullstol. Från den verkade hon som författare, kritiker och bildkonstnär. Hennes kontaktnät var stort och hennes recensioner i Östgöta-Correspondenten var något utöver det vanliga. Släktingen Gunnar Petri berättar här om en märklig människa och kretsen kring henne.

Anna Petri föddes i Linköping 1883 och dog där 1964. Redan som nioåring drabbades hon av en reumatism som snabbt och skoningslöst förstörde hennes kropp. Kvar att använda fanns snart bara några fingrar på den begränsat rörliga högerhanden. Hon bands för livet till sin rullstol. Från den verkade hon som författare, kritiker och bildkonstnär. Med telefonen inom räckhåll och ständigt brevskrivande satt hon som centralfigur i ett helt nätverk av intressanta människor med vilka hon utbytte tankar om litteraturen och om allt som rörde sig i tiden. Hennes recensioner i Östgöta-Correspondenten »ägde en osedvanlig mognad och fördomsfrihet i bedömning långt utöver det vanliga.«
Gunnar Petri tecknar inte bara ett porträtt av en märklig människa och kretsen kring henne utan ger också en levande bild av provinsiellt kulturliv och kulturspridning i Linköping under 1900-talets första del.

ISBN:

9789173535533

Antal sidor:

96

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Gunnar Petri

Ämne:

Memoarer & biografier

Pressklipp

En varm och fängslande biografi...
-Jakob Carlander, Östgöta Correspondenten