Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Helene Schjerfbeck (Lena Holger)
  

Vra bcker

Helene Schjerfbeck

Och jag målar ändå
Brev till Maria Wiik 1907-1928

Helene Schjerfbeck. Och jag målar ändå

Konstnären Helene Schjerfbecks brev till vännen och kollegan Maria Wiik är skrivna åren 1907-1928, en omvälvande tid i Finlands historia, som också utgör Schjerfbecks formativa år som konstnär. Med humor och värme skriver hon om måleri, läsupplevelser, ensamhet och matbrist. Breven har sammanställts av Lena Holger och kompletteras med ett rikt bildmaterial.

Lena Holger har läst, valt, tematiserat och kommenterat långt över hundra brev från Helene Schjerfbeck till vännen och konstnärskollegan Maria Wiik. Det är första gången ett stort antal av Schjerfbecks brev publiceras samtidigt. Breven är skrivna åren 1907-1928, under en omvälvande tid i Finlands historia som sammanfaller med Schjerfbecks formativa år som konstnär.
Avvisad för sitt franska sätt att måla och uppfatta måleriet har hon lämnat huvudstaden för en självvald isolering i Hyvinge och senare Ekenäs. Med humor och stor omsorg om sin vän uttrycker Schjerfbeck i breven tankar om sitt måleri, andra konstnärer och konsttidskrifter, sökandet efter modeller, utställningsvåndor, läsupplevelser, längtan till Frankrike och längtan bort, men också om matbrist, kyla och ensamhet. Breven ger en unik inblick i två konstnärsvänners vägval under livsavgörande omständigheter.

ISBN:

9789173535243

Antal sidor:

304

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Lena Holger

mne:

Memoarer & biografier
Konst & arkitektur

Pressklipp

Det är ett fascinerande levnadsöde som framskymtar i breven tillsammans med inkännande och initierade kommentarer av Lena Holger... Boken (är) omistlig för konstvetare, och mycket fascinerande som levnadsteckning för alla konstintresserad.
-Ulla Strängberg, Jönköpingsposten

Att breven överhuvudtaget finns kvar är en lycka för konsthistorien.
-Lars Landström, Örnsköldsviks allehanda

För den konstintresserade ger breven en direkt kontakt med ett av de stora nordiska konstnärskapen och med en konstnär för vilken måleriet var allt... Boken, i stort format, är rikt och väl illustrerad med fotografier, faksimil av en del av breven och naturligtvis i första hand med Helene Schjerfbecks målningar.
-Per Hjertzell, Folket

En praktvolym... Boken innehåller 78 av hennes bästa bilder, en hel del unika fotografier, ett omfattande register...
-Dan Sjögren, Arbetarbladet

Schjerfbecks brev håller måttet och Holgers kommentarer lyfter sakkunnigt fram klargörande kontexter och bakgrundsinformation. Breven lockar ofta läsaren till nyfiken spekulation.
-Martin Welander, Nordisk tidskrift