Våra böcker

Brink - den svenske slavkaptenen

Brink

I slutet av 1700-talet seglade ett svenskt skepp från Amsterdam till Afrika. Ombord fanns kapten Abraham Brink från Åmål och hans uppdrag var att köpa afrikanska slavar. Anne Agardh fann honom av en slump i glömda arkivhandlingar och ville naturligtvis få veta: Vem var han? Hur blev han slavkapten? Resultaten är den fascinerande boken »Brink. Den svenske slavkaptenen«.

Frågor om makt, girighet och individens värde har kantat människans väg genom historien. Anne Agardh lyfter i sin detaljrika skildring Brink. Den svenske slavkaptenen fram en moralisk problematik med svensk accent.
I slutet av 1700-talet seglade ett svenskt skepp från Amsterdam till Afrika. Ombord fanns kapten Abraham från Åmål. Han hade med sig ett utbud av varor och skulle förhandla sig till en last av afrikanska slavar. Från Afrika gick färden vidare.
Anne Agardh följer Abraham från pojkåren i en välbärgad borgarfamilj till livet som slavkapten. Berättelsen bygger på både svenskt och utländskt arkivmaterial och innehåller även glimtar av svenska kungar och inflytelserika personer som har haft kopplingar till Abrahams släkt. Parallellt med historien om Abrahams liv finns inslag som beskriver författarens egen researchprocess.

ISBN:

9789173535281

Antal sidor:

184

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Anne Agardh

Ämne:

Historia, svensk

Pressklipp

Agardh är en rutinerad arkivdykare... ger en unik inblick i människohandelns praktik.
-Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet

Ett intressant öde och en i sina detaljer okänd del av svensk historia!
-Anne Brügge, Ljusnan

...en synnerligen viktig insats för att få oss att minnas det som aldrig borde ha varit glömt.
-Torgny Nordin, Göteborgs-Posten

Bakom boken ligger ett synnerligen imponerande detektivarbete... Tack vare Agardhs arbete finns nu handfasta bevis för att också svenska fartyg deltog i denna grymma hantering, handeln med människor från Afrika.
-Sture Lidén, Fagersta-Posten

Agardh berättar i Brink om ett människoöde som kastar ljus över ett stycke förträngd svensk historia. Hon har lagt ner stor möda på att i olika arkiv hitta dokument om sin huvudperson och berättelsen om hennes forskningsarbete är en tråd i berättelsen. Hon bemödar sig om att inte vara fördömande utan att neutralt reflekterande skildra Brinks första och sista slavresa.
-Sören Sommelius, Helsingborgs Dagblad

Tack vare Agardhs arbete finns nu handfasta bevis för att också svenska fartyg deltog i denna grymma hantering, handeln med människor från Afrika.
-Sture Lidén, Bärgslagsbladet

Ett imponerande forskningsarbete och skildrar den makabra människohandeln väl. Den svenska publiken är inte bortskämd med böcker av detta slag...
-Joachim Östllund, Respons

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Vikingarnas slavar
 
De mänskliga rättigheternas väg
 
Bilden av »Orienten«