Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Linné och mentalsjukdomarna (Nils Uddenberg)
  

Vra bcker

Linné och mentalsjukdomarna

Linné och mentalsjukdomarna

För första gången publiceras nu Carl von Linnés föreläsningar om psykiska sjukdomar, som nedtecknades av eleven Pehr Osbeck. Professor Nils Uddenberg sätter i essäns form in dem i ett medicinhistoriskt sammanhang. "Linné och mentalsjukdomarna" är ett måste för alla som är intresserade av psykiatri, psykologi och vetenskaps- och kulturhistoria.

Linné är mest bekant för att ha skapat ordning bland växterna och djuren. Men han var professor i medicin och försökte även att systematisera sjukdomarna. Vid upprepade tillfällen föreläste han om Systema morborum - sjukdomarnas system och några av hans åhörare skrev ned vad de fick höra.
För första gången publiceras nu de anteckningar som en av Linnés elever, Pehr Osbeck, gjorde under föreläsningarna om de psykiska sjukdomarna - Morbi mentales. De ger en fascinerande inblick i hur man på 1700-talet kunde resonera kring själens sjukdomar. Linnés indelning av dessa sjukdomar väcker många tankar och hans funderingar om deras bakgrund är både drastiska och underhållande. Då som nu reflekterade man exempelvis mycket över sexualitetens betydelse för själens hälsa.
Nils Uddenberg sätter i essäns form in föreläsningarna i ett medicinhistoriskt sammanhang. »Linné och mentalsjukdomarna« är ett måste för alla som är intresserade av psykiatri, psykologi och vetenskaps- och kulturhistoria.

ISBN:

9789173535489

Antal sidor:

152

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Nils Uddenberg

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

Med säker hand öppnar Nils Uddenberg upp Linnés tänkande och gör det hela till en fascinerande idéhistorisk resa, som bjuder in också lekmannen att ta del av rönen.
-Lars-Göran Söderberg, Tidningen Kulturen

En lärd och underhållande resa i idéhistoria och vår ständiga brottning att förstå våra egna liv i ljuset av starka känslor och själsligt lidande.
-Jacob Carlander, Östgöta-Correspondenten

Kan rekommenderas för alla som är intresserade psykiatri och vetenskapshistoria. Den torde också kunna roa de flesta.
-Sven Georg Ericsson, Nerikes Allehanda

En hyperintressant serie Linnéförläsningar...
-Karin Johannisson, Dagens Nyheter

En ypperlig bok för den som har det minsta intresse av Linnés tankar om psykiska sjukdomar, men också väl så mycket för den som har intresse av sjukdomssystematik och psykiatrihistoria under 1700-talet.
-Lars Oreland, Läkartidningen

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Abraham Bäck
 
Clavis medicinae duplex