Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | När guldet blev till järn (Fredric Bedoire)
  

Vra bcker

När guldet blev till järn

Brukspatronen Jean Bedoire

När guldet blev till järn

Brukspatronen Jean Bedoire har lämnat bestående spår efter sig som en av det sena 1700-talets mer framstående bruksägare, trots att en av landets största förmögenheter gick honom ur händerna. Han var en betydande kraft vid bygget av Strömsholms kanal och som exploatör av de lappländska malmfälten. Hans ättling Fredric Bedoire har skrivit hans biografi.

Brukspatronen Jean Bedoire var en av 1700-talets mer framträdande storföretagare. Han ärvde en osannolik förmögenhet som till största delen gick upp i rök i tidens finanskriser. Tjugo år gammal lämnade han Stockholms fina kretsar för att ägna sitt liv åt järnhantering i Bergslagen. Hans unga hustru dog när hon födde deras första barn. Framtiden förändrades när han tog steget att gifta om sig med sin dotters unga amma, en duglig kvinna som skötte det stora hushållet och blev mor till åtta barn.
Framgångar och motgångar växlade. Ständigt verksam drev han på bygget av Strömsholms kanal, var med om att exploatera lappmarkerna samt ledde det stora vallonbruket Gysinge. I sin ungdom hade han stött Gustav III vid statsvälvningen 1772, men som man av upplysningsandan tog han senare avstånd från kungens maktpolitik.
Hur var han egentligen, han som på gamla dagar beskrivs som en elak liten gubbe som skrämde sina barnbarn? Ekonomisk historia vävs samman med det personliga ödet.

ISBN:

9789173535434

Antal sidor:

200

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Fredric Bedoire

mne:

Historia, svensk

Pressklipp

Bedoires bok om sin anfader blir en intressant läsning och ger viktiga bidrag för att förstå den industriella utvecklingen i vårt land under 1700- och 1800-talen.
-Bo Wettéus, Hemmets vän

För att sammanfatta finns här mycket att hämta för läsare som intresserar sig för det liv och de människor som länge formade vår - näst jordbruket - viktigaste näring. Särskilt gläds man åt alla välvalda och fint återgivna illustrationer.
-Bo G Hall, Gefle Dagblad

En bok om en viktigt stycke bergslagshistoria. Extra plus för alla illustrationer från den tid det begav sig.
-Sture Lidén, Fagersta-Posten

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Släkten, pengarna och Caroline Gother
 
Signums svenska kulturhistoria 5. Gustavianska tiden
 
Jordpäron