Våra böcker

Kampen om det medeltida Italien

Kejsare och påvar 313-1313

Kampen om det medeltida Italien

Tore Wretö berättar tusen års italiensk historia, från romarrikets undergång till Dantes monumentala bokslut över medeltiden. Här får vi möta kejsare och påvar, guelfer och ghibelliner, författare och mystiker, vilka alla var delaktiga i det splittrade men dynamiska landets öden och äventyr.

Kampen om det politiskt splittrade men ekonomiskt och kulturellt dynamiska Italien inbegrep under medeltiden många aktörer. Två dominerade, påven och kejsaren, den senare från år 962 även Tysklands kung. Som företrädare för var sin världsmakt visade sig ingendera villig att underordna sig den andre. Denna motsättning löper som en röd tråd genom europeisk historia under tusen år och tog sig på italiensk mark uttryck i blodiga konflikter mellan de påvetrogna guelferna och de kejsartrogna ghibellinerna.
Kampen satte också i högsta grad kulturella avtryck. I brännpunkten för den alltmer tillspetsade kampen återfanns vid renässansens ingång florentinaren Dante, som i liv och dikt vittnade om det politiska pris som han fått betala för att ha trotsat påvedömet och dess förbundna i hemstaden. Århundradens händelser och motsättningar ligger i skikt på skikt invävda i hans Gudomliga komedi. Tore Wretö bjuder oss på en vindlande tidsresa samtidigt som han skärskådar Dantes monumentala bokslut över medeltiden.

ISBN:

9789173535472

Antal sidor:

352

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Tore Wretö

Ämne:

Historia, internationell

Pressklipp

En forskningsbragd... Man bugar och tackar för all klart framställd lärdom.
-Staffan Bergsten, Upsala Nya Tidning

Fyllt till brädden av både vitterhet och stilistisk elegans.
-Jan Sandström, Arvika Nyheter

Anekdoterna är många, färgstarka och väl belagda i källmaterialet. Det är lätt att associera till en fresk i tidens stil, överväldigande i sin rikedom på figurer.
-Anders Cullhed, Dagens Nyheter

Än en gång får man konstatera att historia är spännande och fascinerande. Författaren lyckas verkligen göra historiska gestalter och skeenden levande... En mycket läsvärd bok.
-Hemmets vän

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Påven hade sju barn
 
Florentinsk historia
 
En liten skrift till Dantes lov