Våra böcker

De som är oskyldiga idag kan bli skyldiga imorgon

Det armeniska folkmordet och dess efterbörd

De som är oskyldiga idag kan bli skyldiga imorgon

En ungturkisk regering med diktatorisk makt förövade 1915-1917 ett folkmord på en miljon armenier i det döende osmanska riket. Dess konsekvenser märks fortfarande hundra år senare, som en förbittrad armenisk kamp för erkännande, som ett lika förbittrat turkiskt förnekande. Professor Klas-Göran Karlsson ger här en perspektivrik framställning av det armeniska folkmordet och dess efterbörd.

En ungturkisk regering med diktatorisk makt förövade 1915-1917, mitt under brinnande världskrig, ett folkmord på en miljon armenier i det döende osmanska riket. Folkmordet tog dock inte slut 1917, utan blev en del av en blodig internationell kamp om makt och nationella gränser i Mindre Asien och Sydkaukasien. Kampen slutade med att Turkiet 1923 utropades till en ny stat, medan Armenien blev en sovjetrepublik.
Men folkmordet har pågått i ytterligare snart hundra år, om än med andra medel än 1915: som en förbittrad armenisk kamp för erkännande, som ett lika förbittrat turkiskt förnekande och som ett internationellt ointresse för folkmordet som först i vår tid ändrats till engagemang.
Klas-Göran Karlssons perspektivrika framställning slutar med en analys av den svenska riksdagens erkännande 2010 av folkmordet på armenierna.

ISBN:

9789173535304

Antal sidor:

344

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Klas-Göran Karlsson

Ämne:

Historia, internationell

Pressklipp

Karlssons bok är lysande: välskriven, tät, grundlig. Men framför allt är den skakande - redan i sin titel.
-Per T Ohlsson, Sydsvenskan

För den som vill förstå något om det turkiska folkmordet på armenierna 1915 är Klas-Göran Karlssons bok en skakande sakinlaga, som inte bara redovisar fakta utan också lyckas förmedla den nästan outhärdliga grymhet varmed folkmordet genomfördes.
-Lars-Göran Söderberg, Tidningen Kulturen

Detta dubbla perspektiv - att genomgången av händelseförloppet kompletteras med en analys av senare tolkningar - är bokens verkliga styrka.
-Malin Arvidsson, Helsingborgs Dagblad

Syftet att begripliggöra katastrofen, dess efterspel och relevans idag infrias med råge.
-Stefan Foconi, Kristianstadsbladet

Bäst: Korta kapitel och tydliga redogörelser.
-Gunvor Hildén, Upsala Nya Tidning

Den sista delen av boken där minnesprocessen och historiebruket ligger i fokus är oerhört intressant... Karlsson har med denna bok belyst en länge ignorerad fråga och visat att dess relevans når bortom den akademiska världen.
-Sane Bajramovic Jusufbegovic, Nerikes Allehanda

Ett lysande exempel på när historievetenskapen förmår att fördjupa kunskapen om både historien och nutiden.
-Åke Daun, Axess

Omfattande men ändå lättillgänglig.
-Lena Andersson, Amnesty Press

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Europeiska möten med historien
 
Folkmordens historia