Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Oscar Montelius (Evert Baudou)
  

Vra bcker

Oscar Montelius

Om tidens återkomster och kulturens vandringar

Oscar Montelius

För hundra år sedan var riksantikvarien Oscar Montelius en välkänd forskare och kulturpersonlighet. Hans vetenskapliga skrifter lästes av Europas arkeologer, hans forskning var världsledande. Som liberal verkade han i kvinno- och skolfrågor och för försvaret. Hans liv och verk, som Evert Baudou här tecknar, passar väl in i det sena 1800-talets tro på framsteg och utveckling.

För hundra år sedan var riksantikvarien Oscar Montelius en välkänd forskare och kulturpersonlighet. Genom långa resor studerade han bronsålderns fynd i Europa och utarbetade i slutet av 1800-talet en metod för tidsbestämning av föremål från tider före skriften. Han återskapade flera tusen år av Sveriges äldsta kulturhistoria och visade hur kulturen spreds från Orienten till Norden. Han blev en europeisk auktoritet inom den nya arkeologin.
Montelius levde i en tid då det moderna samhället växte fram. Som liberal verkade han i kvinno- och skolfrågor och för försvaret. Med sin ovanliga förmåga att föra ut forskningens resultat till allmänheten i tal och skrift gjorde han fornforskningen till en angelägenhet i samhället. Montelius liv och verk blev ett växelspel mellan hans forskning och politikens förändringar. Evert Baudous levnadsteckning är utgiven i samarbete med Vitterhetsakademien och ingår i serien »Svenska lärde«.

ISBN:

9789173535397

Antal sidor:

416

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Evert Baudou

mne:

Memoarer & biografier

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:

John Landquist
 
Bror Emil Hildebrands lefnadsteckning
 
Gunnar Tideström
 
Hans Ruin