Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | August Strindberg. Ansiken och öde (Elena Balzamo)
  

Vra bcker

August Strindberg

Ansikten och öde

August Strindberg

Alla dessa olika sidor av Strindberg - var de äkta? Han var stundom troende, stundom ateist, stundom radikal, stundom konservativ, stundom en tjänstekvinnas son och stundom en nietzscheansk övermänniska... Nu äntligen har en kvinna, och därtill en icke-svenska, fördjupat sig i detta: Den rysk-franska litteratur-forskaren Elena Balzamos studie utgör en värdig avrundning på det stora Strindbergsåret 2012.

"Har han blivit ateist?" frågade Georg Brandes sin bror Edvard i samband med en artikel August Strindberg hade låtit trycka i Politiken. "Jag trodde han var deist" - "Han är ateist sedan torsdag," löd Edvards svar. Episoden återspeglar den gängse bilden av Strindberg: som motsägelsefull, inkonsekvent, halv- eller helgalen, guldmakare, hänsynslös och opålitlig med ett ord: vindflöjeln Strindberg. Att denna uppfattning delas av så många är inte särskilt förvånande: han har säkerligen varit stundom troende, stundom ateist, stundom radikal, stundom konservativ, stundom en tjänstekvinnans son och stundom en nietzscheansk övermänniska. Han var en kvinnohatare som varit gift tre gånger och hade fem barn Och samtidigt var han Sveriges störste författare, en författare som hela tiden kämpade för att nå fram till Sanningen, att begripa (och gestalta) bokstavligen allting mellan himmel och jord. Det är denna strävan efter ett sammanhang det oändliga sammanhanget i den stora oredan som gör honom så fascinerande.

Den rysk-franska litteraturforskaren Elena Balzamos bok är ett försök att åskådliggöra hans brokiga författarskaps inre logik, att beskriva de oändliga trådar som binder samman olika verk och gör det hela till ett oerhört vackert och skiftande tapisseri.

ISBN:

9789173535564

Antal sidor:

472

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Elena Balzamo

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

Det kommer alltid många böcker om och av August Strindberg. 100 år efter hans död kom extra många böcker. Den rysk-franska Elena Balzamos försök att visa upp den inre logik som trots allt fanns i hans brokiga författarskap var en av de bästa.
-Lars Landström, Örnsköldsviks Allehanda

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Strindbergiana, 27:e samlingen
 
Strindbergiana, 26:e samlingen
 
Strindbergiana, 25:e samlingen