Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Drottningen och filosofen (Svante Nordin)
  

Vra bcker

Drottningen och filosofen

Mötet mellan Christina och Descartes

Drottningen och filosofen

Den prisbelönte författaren Svante Nordin har fördjupat sig i relationen mellan drottning Christina och filosofen Descartes på Stockholms slott. Hur mycket kontakt hade de? Vad tyckte de om varandra? Och hur gick det abrupta slutet egentligen till? En unik episod i Sveriges intellektuella historia blir här klarlagd i alla sina vindlingar.

Tänk er en ung drottning, regent över en ny europeisk stormakt, som brinner av intellektuell nyfikenhet och av iver att få stifta bekantskap med kontinentens mest framstående lärde och tänkare. Föreställ er vidare en stor filosof, dominerande redan under sin egen tid och för århundraden framåt betraktad som den främste av alla. Se till slut framför er hur denne tänkare på drottningens inbjudan reser till hennes avlägsna och vintriga huvudstad för att ge henne privatlektioner i filosofi men hur han efter bara några korta månader dör under omständigheter som ger upphov till rykten och skvaller över hela Europa. Då har ni det händelseförlopp som skildras i Svante Nordins Drottningen och filosofen. Mötet mellan Christina och Descartes.

En unik episod i Sveriges intellektuella historia blir här klarlagd i alla sina vindlingar. Varför diskuterade Christina och Descartes om det finns liv i rymden? Bidrog han till hennes berömda omvändelse till katolicismen? Frös Descartes ihjäl i Stockholm? Eller blev han mördad? Vilken filosofi låg till grund för hans långa brev till drottningen?

ISBN:

9789173535908

Antal sidor:

184

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Svante Nordin

mne:

Historia, svensk

Pressklipp

En kondenserad och lättläst essä som i korta kapitel skisserar tiden, de inblandade personerna och de rörelser som ledde fram till mötet mellan de två celebriteterna.
-Lars Linder, Dagens Nyheter

En läsvärd bok på en klarsynt och trevlig humanistprosa. Han diskuterar flera intressanta frågor.. han återger också breven som huvudpersonerna skickat till varandra i sin helhet. Ett bra grepp.
-Kristofer Sjöblom, Sydsvenskan

En bok värd att ha skrivits - och värd att läsa.
-Henrik Ågren, Arbetarbladet

Nordin har all heder av sin kunskapsrik och verkligen roligt intressanta bok.
-Olav Wiström, Borås Tidning

Nordin har skrivit en medryckande och intressant bok... en utmärkt populärvetenskaplig bok, lika lätt som lärd, om mötet mellan två av 1600-talets mest fascinerande personligheter.
-Erik Petersson, Östgöta Correspondenten

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Clas Rålamb
 
Brev och skrifter