Våra böcker

En dos stryknin

Om gifter och giftmord i litteraturen

En dos stryknin

Från Sokrates till Mästerdetektiven Blomkvist - litteraturen är fylld av gifter och giftmord. I denna underhållande och rikt illustrerade blandning av kulturhistoria och naturvetenskap berättar Olle Matsson, professor i kemi, om klassiska gifter som curare, veronal, nikotin och belladonna samt hur de använts av de skönlitterära författarna.

Snövit, Törnrosa, Madame Bovary, Thérèse Raquin, Pastor Gregorius och Fantomen är blott några exempel på personer som i litteraturen har drabbats av förgiftning. Framför allt gäller detta förstås annars offren i hundratals kriminalberättelser. En dos stryknin om gifter och giftmord i litteraturen är en bred kulturhistorisk och naturvetenskaplig skildring med utgångspunkt i skönlitterära texter såväl klassiker som deckare och serier har fått sin plats. Förutom ryktbara deckargifter som arsenik, cyankalium och stryknin presenteras en lång rad växter, djur, kemikalier och läkemedel som uppfinningsrika författare har nyttjat genom tiderna, ämnen som i rätt dos och sammanhang räddar liv men som i orätta händer dödar. Boken är rikt illustrerad med bland annat bilder av giftiga växter och mordiska bokomslag.

Olle Matsson är professor i kemi vid Uppsala universitet och har många års erfarenhet av forskning och undervisning. Han har under senare år ofta anlitats som föreläsare om gifter i deckare och skönlitteratur.

ISBN:

9789173535892

Antal sidor:

360

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Olle Matsson

Ämne:

Kulturhistoria

Pressklipp

En intressant och uttömmande granskning... Kulturhistoria i en väl avvägd blandning med naturvetenskap och samtidigt en stor dos av nostalgi... Väl värd några timmar i bästa läsfåtöljen!
-Ulf Broberg, DAST Magazine

Både informativ och roande.
-Merete Mazzarella, Upsala Nya Tidning

En synnerligen innehållsrik, lättläst och lärorik populärvetenskaplig bok... Jag tror att vem som helst med intresse för gifter och skönlitteratur kan läsa boken med behållning.
-Ulf Ulfvarson, Kemisk Tidskrift

Boken fullständigt dryper av väl underbyggd kunskap, men väcker också till fortsatt diskussion. Jag kan verkligen rekommendera boken, som julklapp till en naturvetare, en vanemässig läsare av detektivromaner och till mera allmänt humanistiskt inriktade bokmalar.
-Anders Hansson, LMNT-nytt

Lika intressant som användbar...
-Fredrik Sjöberg, Tidningen Vi

Underhållningsgraden är hög... intressant, vacker och ruskigt spännande.
-Ellinor Skagegård, Ergo

En välskriven och lättillgänglig framställning med förutsättningar att intressera läsare av många slag. Det är dessutom en vackert formgiven volym som är rikligt illustrerad, inte minst med mycket tidstypiska bokomslag.
-Urban Josefsson, Uppsala Medicinhistoriska förenings årsskrift

Den rikt illustrerade boken är av stort kulturhistoriskt och naturvetenskapligt intresse.
-Sundsvalls tidning

Matsson har lyckats med att skriva två uppslagsverk i ett. Till att börja med är det en välfylld, mycket kompetent genomgång av olika gifter och toxiner... vidare har han sammanställt en diger lista med många exempel på intressanta, mer eller mindre kända verk och författare som har använt sig av sagda dödliga ämnen i sina historier... Detta kan vara något av årets julklapp för alla kriminalälskande läsare.
-Jessika Ahlström, Tidningen Kulturen