Våra böcker

Mannen på den blå cykeln

Mannen på den blå cykeln

Mannen på den blå cykeln är en ny roman av nyligen prisbelönte Lars Gustafsson. Den utgår från ett litet antal bilder från en gammal lådkamera, en Brownie från 1920-talet som en gång tillhörde Einar Gustafsson. Boken utgör dessa bilders berättelse - en berättelse om hushållsassistenter, Västmanland, femtiotalet och en blå cykel.

Året är 1954. November. Tidig skymning över tomma fält och avlövade ekdungar. En ensam man på en blå cykel strävar mot vind och regn på grusiga småvägar. På pakethållaren har han en väska, ordentligt fastsurrad med många varv av sliten läderrem. Ty här fraktas värdefulla ting. Han är ute för att i gårdarna presentera Electrolux nyaste produkt, Hushållsmaskinen Assistent. Den är rätt tung att ha på pakethållaren och försäljningsresan går inte riktigt som Jan Victor Friberg har tänkt sig. Efter en vurpa som kunde ha slutat illa eller som möjligen också har slutat illa tar han i brist på bättre sin tillflykt till en av gamla herrgårdarna nere vid Mälaren. Den visar sig full av liv och överraskningar och framförallt av en hemlighetsfull förflutenhet som på ett vagt sätt tycks vilja införliva också den resande. Hör den faktiskt till den vanliga västmanländska verkligheten? Försatt i en situation som han inte behärskar tar Janne sin tillflykt dit han alltid brukar gå när ingen utväg finns, in i sina fantasivärldar.

Mannen på den blå cykeln utgår från ett litet antal bilder från en gammal lådkamera, en Brownie från 1920-talet som en gång tillhörde Einar Gustafsson. Romanen utgör dessa bilders berättelse.

ISBN:

9789173535748

Antal sidor:

168

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Lars Gustafsson

Ämne:

Skönlitteratur, prosa

Pressklipp

Rolig, nöjsam, intressant att läsa.
-Diana Holmberg, Helsingborgs Dagblad

Gustafsson har pusselbitarna i sin hand, han tillåter sig att högst självsvåldigt roa sig med dem, pröva andra sammanhang åt dem. På lek - och på en hel del allvar. Och med en sedvanlig språklig munterhet som gör läsningen till ett odelat nöje.
-Per Helge, VLT

Han är på sitt lekfulla humör i romanen.
-Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

Det må låta som en kritikerkliché av värsta sort, men likväl väljer jag att utbrista: Missa inte denna bok, missa inte denna rika läsupplevelse!
-Crister Enander, Gefle Dagblad

Frågan är om inte Lars Gustafssons författarskap har gått in i en andra guldålder.
-Daniel Erlandsson, Östgöta Correspondenten

Älskvärd och hjärtevärmande.
-Jan Karlsson, Kristianstadsbladet

Det är är en bok att begrunda, läsarna får tänka över vilka djup och bottnar det egentligen finns i livet.
-Arne Johnsson, Nerikes Allehanda

Det ligger något så outgrundligt som en lätthet över romanen. Det är språket, berättelsen, ja, allting egentligen - jag dras med och försvinner bort, är glad och lätt ett tag. Lars Gustafsson är nog fortfarande en av Sveriges starkaste författare...
-Victor Malm, Norra Skåne

Något att försjunka i för oss som kommit att gilla hans säregna kombination av knarrig petimeter och livsfilosofisk fantast.
-Lisbeth Larsson, Göteborgs-Posten

En av våra riktigt stora 1900-talsförfattare... Häng på när Lars Gustafsson drar ifrån den stora klungan av segt trampande svenska romanförfattare.
-Mats Granberg, Norrköpings Tidningar

Det är ett sant nöje att läsa Gustafsson när han, som här, är på sitt bästa berättarhumör och som vanligt skriver med ett språk där allt finns på plats, inget ord hamnar fel och ingen historia vimlar bort sig.
-Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

En charmig och opretentiös berättelse om såväl fängslande fantasier som brutala fakta.
-Leif Eriksson, Eskilstuna-Kuriren

Den här romanen erbjuder en storartad läsupplevelse. Riktig litteratur när den är som allra bäst. En klassisk Lars Gustafsson med andra ord. Ett måste för hans läsare och en utmärkt första bok för de som ännu inte gett sig i kast med det äventyr det innebär att läsa honom.
-Håkan Andersson, Gotlands Tidningar

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Fru Sorgedahls vackra vita armar (pocket)
 
Elden och döttrarna
 
Den amerikanska flickans söndagar