Våra böcker

Den unge Anders Österling

Den unge Anders Österling

Anders Österling, uppfattad som den ständigaste av Svenska Akademiens ständiga sekreterare, tog för givet att han skulle dö ung - men fick ett långt och verksamt liv i litteraturens tjänst. Professor Jenny Westerströms Den unge Anders Österling är den första av två delar om Österlings liv och verk.

Anders Österling, uppfattad som den ständigaste av Svenska Akademiens ständiga sekreterare, debuterade som poet mycket ung strax före sin studentexamen vid Spyken i Lund och hade då redan börjat presentera avantgardet i tidningarna. Hans första genombrott kom med Årets visor (1907), kraftfullt lanserad av Fredrik Böök. Men det dröjde ytterligare ett decennium av hårdhänt formande, innan han förälskade sig i Greta, tidigare gift von Heidenstam, och mitt under kriget skrev Idyllernas bok. Som familjefar började han som kulturredaktör på Svenska Dagbladet, och samtidigt inledde han sin rekordlånga bana i Nobelprisets tjänst. Det är en växlingsrik historia som berättar om mannen som tagit för givet att han skulle dö ung men som fick ett långt och verksamt liv i litteraturens tjänst.

ISBN:

9789173535953

Antal sidor:

384

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Jenny Westerström

Ämne:

Memoarer & biografier

Pressklipp

Författaren lägger inte ner någon större möda på teoretiska perspektiv, hon berättar faktarikt och, tack och lov, lättläst men är försiktig med privata spekulationer och återhållsam även i diktanalyserna. Jenny Westerströms stora prestation är odiskutabelt av bestående värde.
-Carl Håkan Larsén, Sydsvenskan

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Akademien sammanträder!
 
Den ständige Anders Österling
 
Minnet av företrädaren