Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Till en berättelse om tröst (Mats Tormod)
  

Vra bcker

Till en berättelse om tröst

Eyvind Johnson omläst

Till en berättelse om tröst

»Slutar på Långholmen eller i Svenska Akademien« sade Eyvind Johnson om sig själv. I Mats Tormods bok om Johnson kartläggs en konflikt mellan kaos och ordning, mellan erfaret och universellt, mellan små och stora teman. Johnsons kallas både norrbottning och europé, romantiker och människa i tiden, humanist men också förnyare och klassicist.

Eyvind Johnson är problematisk. Var han äkta norrbottning eller invandrad sörlänning, arbetarklass, kollektivist eller småborgare? Europé nämns han, men han är också hemlös, en flykting.
Mats Tormod omläsning tar fasta på anomalierna i den etablerade bilden av författaren. Han rotar i komposten av överblivet och ignorerat, faktiskt skytt material för att i refuser, bortglömda noveller, brev och annat misskänt finna sprickor i den polerade bilden av olympiern.
Kvinnobilder, sexualitet och manlig frändskap blir bräckjärn som öppnar också de kanoniserade verken för nya sätt att läsa och förstå den sviknes besvikelse och den manliga pessimism som jag menar är kärnan i författarskapet.
Boken är en doktorsavhandling i litteraturvetenskap. Något i strid mot genrekonventionen har Tormod försökt att skriva en läsbar bok.

ISBN:

9789173535939

Antal sidor:

392

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Mats Tormod

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

Det är en både empatisk och ifrågasättande läsning Mats Tormod presenterar... Det är väl ett kriterium på god litteraturvetenskap: att öka läslusten för den författare som avhandlas.
-Mats Granberg, Norrköpings Tidningar