Våra böcker

Furstar och folk i Åbo 1812

Klicka för större bild - Furstar och folk i Åbo

För precis 200 år sedan möttes den ryske kejsaren Alexander I och den svenske kronprinsen Karl Johan i Åbo för att bestämma hur de skulle bekämpa Napoleon och hans stora armé. Nils Erik Villstrand berättar här inte bara om mötet och dess betydelse utan också hur stämningen var i Åbo med anledning av mötet.

I augusti 1812 möttes Alexander I och Karl Johan i Åbo. De båda furstarna kom här överens om hur de tillsammans skulle bekämpa Napoleon och hans stora armé. Mötet hade betydelse för hela Europas framtid och blev en hörnsten i 1812 års politik.

Alexander hade besökt staden redan några år tidigare och Åboborna markerade viss distans till honom, medan den svenske kronprinsen väckte stadsbornas stora nyfikenhet. Fanns det också politiska förväntningar på Karl Johan i en storpolitisk situation då allt verkade vara öppet och ingenting omöjligt? Var han den som skulle åstadkomma att riket blev helt igen, tre år efter rikssprängningen? Mötet mellan de två furstarna i Åbo blev samtidigt också ett känsloladdat möte mellan furstar och folk. Händelserna i Åbo 1812 formar sig därför till en berättelse om två möten, ett som präglades av samförstånd och ett annat som slutade i brustna illusioner.

Boken utges i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

ISBN:

9789173536028

Antal sidor:

160

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Nils Erik Villstrand

Ämne:

Finland

Pressklipp

Mycket lärorik och därtill underhållande...
-Jan Sandström, Arvika Nyheter