Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | William Grey och Brita Tott (Barbro Bursell)
  

Vra bcker

William Grey och Brita Tott

En berättelse om krig och kärlek i stormaktstidens Sverige

William Grey och Brita Tott

Han var av skotsk härkomst och gjorde karriär i Gustav II Adolfs armé. Hon tillhörde den svenska adeln där utlänningar var föga välkomna. Han enleverar henne och så börjar den dramatiska historien om parets levnadsöde mitt i stormaktstidens Sverige. Barbro Bursell, docent i etnologi och förutvarande chef för Livrustkammaren, har skrivit berättelsen om William Grey och Brita Tott.

Detta är berättelsen om två personer som levde i 1600-talets Sverige. William Grey var en invandrad skotte som gjorde karriär i Gustav II Adolfs armé. Brita Tott kom från en gammal adelsfamilj, där utlänningen inte var välkommen. Williams och Britas dramatiska levnadsöden inleds med att han enleverar henne. Parets fortsatta liv handlar om både framgångar och besvikelser. De tillhörde adeln, men kom att leva under ganska små omständigheter. Deras levnadsöden handlar om kampen för att överleva med heder och ära i behåll. William deltog i fälttågen på andra sidan Östersjön. Brita stred på en social hemmaarena. När hon blev änka gällde det att få behålla gården och arvejorden och om att hjälpa fram barnen. Parets levnadsöden ger en unik inblick i stormaktstidens samhällsliv.

ISBN:

9789173535694

Antal sidor:

184

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Barbro Bursell

mne:

Historia, svensk