Våra böcker

Resan till Egypten

Drottning Victorias fotografiska liv

Resan till Egypten

Victoria av Baden, sedermera Sveriges drottning, var en briljant fotograf som under sina resor skildrade händelser, människor och platser med sin stativkamera. Vintern 1890/91 reste hon till Egypten och tog där ett tusental bilder. Göran Alm och Björn Axel Johansson har nu samlat ett urval i denna bok med ett förord av H.M. Konungen. Utgivningen sammanfaller med en utställning på Kungl. Slottet.

Detta är berättelsen om en viljestark och begåvad kvinna, Victoria av Baden, som 1881 kom till Sverige för att bli kronprinsessa och sedermera drottning. Hon plågades hela livet av en svag hälsa och tvingades söka sig till varmare trakter. Där kunde hon ströva fritt och söka sina motiv på gator och torg eller skildra händelser som intresserade henne. Vintern 1890/91 reste hon till Egypten, en vistelse som blev krönet på hennes tidigt väckta fotointresse med tusentals tagna bilder. Hon var då ännu inte 30 år gammal.
Victoria framstår som en pionjär inom svensk amatörfotografi. Hon vågade ställa undan stativkameran och pröva det nya - detektivkameror, rullfilm och panoramabilder. Capri, Venedig, Solliden - skärvor av hennes liv försvann antingen in i prydliga familjealbum eller i någon av de de meterstora kapslar på Stockholms slott som utgör underlaget för den här boken.

ISBN:

9789173535700

Antal sidor:

256

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Björn Axel Johansson
Göran Alm

Ämne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

En hel tidig svensk fotohistoria ryms i boken och ett porträtt av den begåvade tyska prinsessan.
Bilden av Egypten vid slutet av 1800-talet är för det mesta exotisk - men i några livfulla bilder har Victoria vågat närma sig vanliga människor med sin kamera.

-Sören Sommelius, Helsingborgs dagblad

Resan till Egypten är en bok jag länge kommer att ha liggande vid soffan (en riktig show-off-bok för den delen) - för att bläddra i och återvända till.
-Marie Tonkin Reda, LitteraturMagazinet