Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Politik och ideologier (Kurt Almqvist & Aleander Linklater)
  

Vra bcker

Politik och ideologier

Engelsbergsseminarierna

Politik och ideologier

Ideologiernas död har förutspåtts ett flertal gånger, men gång på gång har vi också sett gamla ideologier återvända under nya beteckningar. I denna bok belyses en del av de idéer och system i historien som fortsätter att utöva inflytande. Artiklarna är skrivna av bl.a. Roger Scruton, Nathan Shachar, Robert J Shapiro och Maria Wetterstrand.

Vart är vi på väg i det globala politiska landskapet? Kommer gamla ideologier att tyna bort eller återupplivas. Om det förra är fallet, hur kommer det nya ideologiska landskapet att se ut och hur kommer det att påverka det politiska livets villkor? Ideologiernas död har förutspåtts ett flertal gånger under åren, men gång på gång har vi också sett gamla ideologier återvända under nya beteckningar.
I denna bok behandlar vi både nuet och det förflutna. Vi belyser en del av de politiska idéer och system i historien som fortsätter att utöva inflytande på samtiden. Vi granskar också den auktoritära statskapitalismen, som i fallet Kina, och ställer frågan om den är hållbar. Om så är fallet, hur kommer den att inverka på världen? Kommer den att bli förebilden, precis som liberal demokrati under lång tid har varit det för många människor och nationer? Kommer islamism, främlings- och invandrarfientliga partier och andra rörelser i marginalen av det politiska och ideologiska spektrumet i Europa, USA och den islamiska världen att befästa den rådande ordningen eller undergräva tilltron till den? Och vilka är de långsiktiga konsekvenserna av den senaste tidens utveckling i arabvärlden  liberal demokrati eller en demokrati som för islamismen till makten? Har globaliseringen inneburit att politiken tagit ett kvantsprång, så att ideologier från 1700- och 1800-talet  kommunism, konservatism, socialdemokrati och liberalism  inte längre är relevanta, som uttryck för de klassintressen som karaktäriserade den moderna epoken? Vilka är till sist globaliseringens konsekvenser för politik och ideologi? Kommer svaret att bli ett världsparlament, en världsomfattande miljörörelse eller olika strömningar med religion som gemensam nämnare? Eller kommer vi kanske i stället att få se ett annat gammalt spöke återvända: nationalismen?

ISBN:

9789173535687

Antal sidor:

376

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Kurt Almqvist, red

mne:

Politik & debatt

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Om västerlandet
 
Civilisationernas kamp
 
Framtidens public service
 
Frihetens framtid