Våra böcker

Clas Rålamb

Maktspelare i storhetstidens Sverige

Clas Rålamb

Han var diplomat, landshövding i Uppsala och överståthållare i Stockholm. Han var en handlingens man men också intellektuell och författare. Han var motståndare till enväldet och hotades av Karl XI med dödsstraff. Han grundade Kungsholms glasbruk och Stockholms Auktionsverk. Sten Westerberg har skrivit den första biografin om Clas Rålamb, en maktspelare i storhetstidens Sverige.

Clas Rålamb verkade när Sverige gjorde sitt korta gästspel som stormakt på Europas scen. Han sändes på hemligt uppdrag till Konstantinopel och hemförde unika kulturskatter. Han grundade Stockholms Auktionsverk och Kungsholms glasbruk. Hans verk Observationes var ett lyft för juridiken i Sverige. Ämbetsmannen Rålamb avancerade till överståthållare och riksråd. I en tid när riksråden delade ut andras pengar till varandra  ungefär som dagens bonuskultur  höll han emot. Maktspelaren Rålamb blev en farlig motståndare till enväldet och hotades av Karl XI med dödsstraff.
I den första biografin om Clas Rålamb, möter läsaren tidens färgstarka personer och dras in i deras machiavelliska ränker. Sten Westerberg var statssekretare i Finansdepartementet 1976-82 och är en själsfrände till Rålamb.

ISBN:

9789173535946

Antal sidor:

312

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Sten Westerberg

Ämne:

Historia, svensk

Pressklipp

Förutsättningarna för en god biografi är optimala om - som i fallet Rålamb och Westerberg - två jämspelta personer med en bred erfarenhet av att leva och verka på olika arenor får möta varandra.
- Nils Erik Villstrand, professor i nordisk historia, Åbo Akademi, i tidskriften Respons

Författaren iakttar klok distans och förmår också notera bristerna hos föremålet. Dessutom har han väl orienterat sig i den moderna historiska debatten. Slutligen anser jag att Westerberg berättar med en härlig, lite understucken humor, som gör läsningen än mera fängslande.
-Torgny Nevéus, Upsala Nya Tidning

Ett oerhört gediget arbete.
-Mats Garme, Ölandsbladet

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Brev och skrifter (pocket)
 
Minnet av Konstantinopel