Våra böcker

»Jag har mina känslor och mitt förstånd«

Muslimska kvinnor i Israel

Jag har mina känslor och mitt förstånd

17% av Israels medborgare är muslimer. Ungefär 600 000 av dem är kvinnor. Mellanösternkännaren Eli Göndör har samtalat med några av dem för att lära sig mer om deras syn på religion, jämställdhet, utbildning, modernitet. Resultatet är denna bok - en populariserad version av hans doktorsavhandling vid Lunds universitet.

Sjutton procent av Israels medborgare är muslimer. Ungefär 600 000 av dem är kvinnor. Muslimska kvinnor i Israel studerar längre, gifter sig senare och föder färre barn än vad deras mödrar gjorde. Samtidigt identifierar sig allt fler muslimska kvinnor i Israel som religiösa. Med några av dessa kvinnor har Eli Göndör samtalat för att fördjupa förståelsen för hur deras religiösa föreställningar är kopplad till deras vardag, till ett allt bättre, självständigare och modernare liv. Genom en historisk återblick och ett statistiskt underlag förankras kvinnorna i ett historiskt och socialt sammanhang.
Boken är en populärvetenskaplig bearbetning av Eli Göndörs doktorsavhandling i islamologi, Muslimska kvinnor i Israel: Religionens roll i vardagslivets förflyttningar.
Förord av Leif Stenberg.

ISBN:

9789173535847

Antal sidor:

264

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Eli Göndör

Ämne:

Politik & debatt

Pressklipp

Eli Göndör är... en i den växande skaran av forskare som väljer att lyfta fram muslimska kvinnors berättelser. När dessa ges utrymme att själva sätta ord på vilken roll religionen spelar i deras liv, får vi en möjlighet att se dem som individer, och inte ett diffust kollektiv som alltför ofta beskrivs som traditionellt, förtryckt och svagt.
-Sanela Bajramovic Jusufbegovic, Nerikes Allehanda

En informativ studie... visar hur religion kan fungera för människor i deras vardagsliv och uppfattas ha relevans för och påverka livets alla områden.
-Susanne Olsson, Tidskriften Respons

Ger en god och inträngande bild av en i långa stycken svår tillvaro. Intressanta och livsnära berättelser.
Hemmets vän

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Sionismen