Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Gudar eller människor (Ingmar Stenroth)
  

Vra bcker

Gudar eller människor

Den nordiska renässansen i svensk konst

Gudar eller människor

Den unga svenska konstnärsgeneration som fick se Finland gå förlorat 1809 vände sig till den fornnordiska gudavärlden för att stärka sin självkänsla. Denna rörelse vann terräng när Göthiska förbundet 1818 ordnade en konstutställning, i vilken alla tongivande konstnärer medverkade, och den fortsatte i Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson. I denna bok berättar Ingmar Stenroth om gudar och människor i 1800-talets konstlandskap.

Gudar eller människor? Frågan ställdes av den generation som var ung i Sverige under 1800-talets början. Att gestalta den fornnordiska gudavärlden och den äldsta historien blev ett sätt att stärka Sveriges sviktande självkänsla efter att Finland gått förlorat.
När Göthiska förbundet ordnade en konstutställning år 1818 deltog alla de tongivande konstnärerna: Bengt Erland Fogelberg, Johan Gustaf Sandberg och Carl Johan Fahlcrantz. Utställningen inledde en ny era i den svenska konsthistorien.
Det uppdrag som många av romantikens konstnärer tagit på sig kom att förvaltas av kommande generationer och den nordiska renässansen levde vidare ännu i slutet av 1800-talet, med Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson som de främsta utövarna. Striden om Carl Larssons aldrig godkända fresk Midvinterblot, ämnad för entréhallen på Nationalmuseum, blev en symbolisk slutpunkt för denna konst med dess klangbotten i natur, myt och saga. Men trots detta och modernismens långvariga hegemoni lever intresset för 1800-talets nationella konst vidare.

ISBN:

9789173535458

Antal sidor:

248

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Ingmar Stenroth

mne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

Stenroth har skrivit ett förträffligt översiktsverk om den nationalistiska rörelsen inom konsten.
-Lars Lönnroth, Respons

En alldeles förträfflig bok som med stor behållning kan läsas av både den specifikt konstintresserade, likaväl som av den med ett allmänt intresse för kulturhistoria.
-Jan Sandström, Arvika Nyheter

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Signums svenska konsthistoria 10. Konsten 1840-1890
 
Signums svenska konsthistoria 9. Karl Johantidens konst
 
Signums svenska kulturhistoria 6. Karl Johantiden