Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Ett krig här och nu (Wilhelm Agrell)
  

Vra bcker

Ett krig här och nu

Sveriges väg till väpnad konflikt i Afghanistan

Ett krig här och nu

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, utreder en mängd kontroversiella frågor kring den svenska Afghanistaninsatsen: Har regeringen informerat riksdagen på rätt sätt? Hur stora har de amerikanska påtryckningarna varit? Varför blev de civilmilitära insatserna toppstyrda fiaskon?

Den svenska insatsen i Afghanistan började i största hast på senhösten 2001 medan världen var i chock efter terrorattackerna den 11 september och USA:s tillsynes förgörande slag mot talibanregimen och Al Qaida. För Sverige handlade det då först och främst om att visa flagg. Fyra år senare tog Sverige som ett av de första icke-natoländerna ansvar för fyra provinser i syfte att bygga fred underifrån. Men efter ytterligare fyra år var de svenska styrkorna indragna i strider av en typ och omfattning som inte ens förekom i Katanga i början av 1960-talet.
Ett krig här och nu är den första djupgående skildringen av hur Sveriges militära engagemang i Afghanistan steg för steg försköts från en klassisk fredsoperation till ett deltagande i en toppstyrd och i grunden utsiktslös upprorsbekämpning. Boken ställer frågor om hur detta kunde ske utan att redovisas öppet. Det handlar om förhållandet mellan krig och demokrati och vad det inneburit för Sverige att för första gången i modern tid aktivt delta som koalitionsmedlem i en internationell väpnad konflikt.
Wilhelm Agrell är författare och sedan 2006 professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Har under mer än trettio år forskat och publicerat arbeten kring svensk försvars- och säkerhetspolitik.

ISBN:

9789173536141

Antal sidor:

320

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Wilhelm Agrell

mne:

Politik & debatt

Pressklipp

Skarpsinnigheten i detta detektivarbete, tillsammans med det metodiska sammanfogandet av detaljer gör det svårt att inte instämma i Agrells besvärande slutsats... Ytterst läsvärd, åtminstone för den som har den minsta ambition om en säkerhetspolitisk allmänbildning.
Jonatan Berggren, Frivärld

Lysande... Tydligen ska det till landets främste krigsforskare för att göra det arbete som medier borde ha gjort för länge sedan... Förhoppningsvis kommer Sverige att vakna till liv efter Agrells bok och gå till botten med hela insatsen.
-Johanne Hildebrandt, SvD

Agrell utreder mycket detaljerat och med en imponerande källarsenal alla turerna i Afghanistan-historien... Agrells bok kännetecknas av skärpa och övertygande argumentation.
-Josef Rydén, Jönköpings-Posten

Agrells bok hör till en genre som tyvärr inte är särskilt livaktig i Sverige. Den ingående och systematiska analysen av politiska och militära skeenden med fint intellektuellt siktdjup och kritisk skarpsynthet är sådant man ofta finner i engelsk eller amerikansk samhällslitteratur.
-Christian Swalander, Alba

Agrells undertryckta vrede bakom den torra akademikerprosan är inte att ta fel på.
-Petter Larsson, Helsingborgs Dagblad

Svidande kritik mot den svenska Afghanistaninsatsen.
-Ola Gustafsson, Norrköpings Tidningar

En viktig och välskriven bok... Agrell är en av de ovanliga svenska akademiker som kan skriva.
-Katrine Kielos, Dagens Nyheter

Viktigt att någon skrivit en kritisk bok om Afghanistankriget som har vetenskaplig tyngd och som kan läsas av folk över hela den politiska skalan.
Kalle Holmqvist, Aftonbladet

Agrells viktiga bok beskriver ett Sverige som inte längre har särskilt mycket att vara stolt över ute i den stora världen.
-Lars Trier Mogensen, Sydsvenskan

Agrell har skrivit en viktig bok... Agrell behöver aldrig bocka, buga, bjuda på rulltårta. Men också i ett annat avseende är han ensam i sitt slag. I en bransch med många dugliga fackskribenter är han den ende stilisten.
-Magnus Christiansson, Tidskriften Respons

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Tyst Diplomati
 
Mannen från Suez
 
Fru Petrovas sko
 
Fredens illusioner