Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Du gamla, du friska (Danielson/Ramsten)
  

Vra bcker

Du gamla, du friska

Från folkvisa till nationalsång

du gamla, du friska

Att »Du gamla, du fria« (från början »du friska«) skulle bli Sveriges nationalsång kunde varken textförfattaren Richard Dybeck eller hans samtid föreställa sig. Det skulle ta lång tid, och det skedde trots motstånd och flera andra motkandidater. Den snart 170-åriga sången har hunnit bli både bortglömd och återupptäckt, ändrad och utökad, hånad och hyllad. Nu har Märta Ramsten och Eva Danielson skildrat dess växlingsrika historia.

Att »Du gamla du fria« (från början friska) skulle bli Sveriges nationalsång kunde varken textförfattaren Richard Dybeck eller hans samtid föreställa sig. Det skulle ta lång tid, och det skedde trots motstånd och flera andra motkandidater. Den snart 170-åriga sången har hunnit bli både bortglömd och återupptäckt, ändrad och utökad, hånad och hyllad. Här skildras hur dess växlingsrika historia, från det bejublade uruppförandet som folkvisa 1844 och fram till idag då vi oftast hör den i idrottssammanhang. Ännu väcker vår nationalsång engagemang och den har på senare år varit föremål för ett antal riksdagsmotioner. Du gamla du fria har inte bara överlevt mot alla odds. Trots sina brister är den erkänd som nationalsång i ett Sverige skiljer sig radikalt från när sången först framfördes.
Eva Danielson och Märtha Ramsten har båda varit verksamma vid Svenskt visarkiv. Där bestormades de av ofta märkliga frågor om vår nationalsång. Deras bok, närmast en kulturhistorisk exposé, röjer upp bland missuppfattningarna och myterna.

ISBN:

9789173536127

Antal sidor:

224

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Märta Ramsten
Eva Danielson

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

För den som vill veta hur "Du gamla" blev nationalsång (den liksom smög sig på!) när den blev det (närmast under loppet av 1910-talet!), och vilka som var inblandade i processen (Wretman, Dybeck och operasångaren Carl Fredrik Lundqvist med flera), är detta en bok att skaffa sig. Den är skriven av två rutinerade, välrenommerade forskare inom det musiketnologiska området och är trots ett vetenskapligt korrekt framställningssätt lätt att läsa, även för den som inte är insatt i ämnet. --- Det är ett föredömligt folkbildningsarbete Danielson och Ramsten har genomfört.
- Hanna Enefalk, universitetslektor i historia, Uppsala universitet, i tidskriften Respons

Informationsrik och välskriven.
Sören Sommelius, Helsingborgs Dagblad

En högintressant och roande exposé.
Ola Wiström, Sundsvalls Tidning

Nu kommer den första boken om nationalsången. Det har skrivits uppsatser om den men aldrig tidigare gjorts en sådan kulturhistorisk kartläggning liknande den som man finner i boken Du gamla, du friska, av de framstående folkmusikforskarna Eva Danielson och Märta Ramsten.
Berit Nygren, SR Kulturnytt

I en ny bok, Du gamla, du friska, följer jag den underhållande resan från folkvisa till nationalsång... fnittrar mig igenom större delen av Eva Danielson och Märta Ramstens utmärkta utredning.
Gunilla Brodej, Expressen

Spännande genomgång av hur en folkvisa blev svensk nationalsång, hur verser ändrats och skrivits till och hur nationalsången överlevt i ett föränderligt Sverige.
-Bengt Eriksson, Ystads allehanda