Våra böcker

Dagboken som konst

Dagboken som konst

Tomas Lidman, tidigare riksbibliotekarie och riksarkivarie, presenterar i den rikt illustrerade "Dagboken som konst" tio svenska konstnärer som arbetat med dagboken på ett okonventionellt sätt, alltifrån Anders Zorn via Ragnar Sandberg och Madeleine Pyk till Simon Gärdenfors.

Vi skriver väl alla dagbok i någon form? Några av oss är mera ambitiösa än andra. För vissa övergår dagboken till att bli ett slags konstverk i sig där text och bild integreras till något nytt. Man kompletterar orden med teckningar, klipper in bilder, färglägger och fyller sidorna med ibland egensinniga funderingar och utrop. På så vis föds den visuella dagboken. Läsaren står liksom utanför och kikar in och får på så vis tillträde till annars hemliga rum.
I Dagboken som konst behandlas tio svenska konstnärer som arbetat eller arbetar med dagboken på ett okonventionellt sätt, alltifrån Anders Zorn via Ragnar Sandberg, Roland Svensson, Madeleine Pyk och Owe Gustafson till - ur en yngre generation - Simon Gärdenfors.
Förre riksbibliotekarien och riksarkivarien Tomas Lidman har under sina många år i arkiven haft åtskilliga tillfällen att bekanta sig med arkivmaterial av olika slag och behandlar här i boken ett antal fascinerande och delvis helt okända konstnärsdagböcker.

ISBN:

9789173536110

Antal sidor:

128

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Tomas Lidman

Ämne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

En liten trevlig och underhållande bok med en del intressanta bilder.
Monica Sjöstrand, Skaraborgs Allehanda

Ett pionjärarbete som ger intressanta inblickar i en typ av källor som inte tidigare varit föremål för närmare forskning.
Alf W Johansson, Tidskriften Respons