Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Ragnhild Nordensten (Cecilia Regen)
  

Vra bcker

Ragnhild Nordensten

Industrialismens konstnärinna

Ragnhild Nordensten

Hon skildrade i sin konst industrins och teknikens värld, nedsteg i gruvorna och blickade upp mot industriernas sotiga skyar. Hon reste mellan Norrbotten och Skåne i jakten på intressanta arbetsmiljöer. Men när fotografiet började ersätta dessa kulturhistoriskt viktiga insatser började också Ragnhild Nordensten (1888-1951) glömmas bort. Släktingen Cecilia Regen har nu skrivit den förste boken om konstnärinnans liv och verk.

Ragnhild Nordensten (1888-1951) är en av de konstnärer som historien orättvist har glömt bort. Efter barndomsåren bland Bergslagens gruvadel kom hon till Stockholm, utbildade sig på konstskolor och försörjde sig hela livet som konstnär, en inte alltid lätt väg för en kvinna i i början av förra seklet. Hennes särskilda nisch blev att skildra industrins och teknikens värld men även på etsnings- och träsnittsområdet var hon en skicklig förnyare och fritidens fjällvandringar resulterade i mäktiga oljemålningar. Själv var hon stoltast över uppdraget att få utföra muralmålningarna i Nora kyrka. I denna rikt illustrerade biografi får vi följa en produktiv konstnär, och hennes närmaste släkt- och vänkrets, många aktiva på den svenska konstens parnass.
Cecilia Regen, systerdotterssondotter till Ragnhild Nordensten, är adjunkt vid Österportgymnasiet i Ystad och har arbetat som frilansjournalist på Sydsvenska Dagbladet.

ISBN:

97891862211218

Antal sidor:

184

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Cecilia Regen

mne:

Konst & arkitektur