Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Ahasverus vid staffliet (Tom Sandqvist)
  

Vra bcker

Ahasverus vid staffliet

Judisk konst och judiska konstnärer i den central- och östeuropeiska modernismen kring förra sekelskiftet

Ahasverus

Konsten i Öst- och Centraleuropa genomsyrades av ett omfattande judiskt deltagande i kulturlivet redan långt före sekelskiftet 1900. Den judiska integrationen i det habsburgska riket och i tsarernas Ryssland gick hand i hand med framväxten av den moderna konsten.

Marc Chagall, El Lisitskij, Natan Altman, László Moholy-Nagy, Henryk Berlewi, Sonia Delaunay, Chaïm Soutine, Jacques Lipchitz - det östjudiska inslaget i den moderna konstens utveckling var massivt. Tom Sandqvist beskriver hur konsten i Öst- och Centraleuropa genomsyrades av ett omfattande judiskt deltagande i kulturlivet redan långt före sekelskiftet 1900 och visar hur den judiska integrationen i det habsburgska riket och i tsarernas Ryssland gick hand i hand med framväxten av den moderna konsten. Resultatet var en eklektisk modernism, vars stilöverskridande karaktär står i bjärt motsats till den samtida västeuropeiska konstens stilistiska renhet och konsekvens. Ytterligare något som påvisas är parallellerna mellan judisk filosofi och det ryska och sovjetiska avantgardet, konstruktivismen och olika polska avantgardistiska rörelser.

Provls boken

ISBN:

9789173536325

Antal sidor:

608

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Tom Sandqvist

mne:

Konst & arkitektur