Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Gösta Bohman (Lars Tobisson)
  

Vra bcker

Gösta Bohman

Ett porträtt av en partiledare

Gösta Bohman

Sent och motvilligt blev Gösta Bohman politiker. När han valdes till moderat partiledare 1970 var han nära sextio år. Alltid kontroversiell framställdes han som en smått reaktionär, hetlevrad reservkapten och kritstrecksrandig handelskammardirektör. Till sin egen och andras förvåning blev Gösta Bohman folkkär när det stod klart att det under kritstreckskostymen fanns en storrutig flanellskjorta och vid bältet en slidkniv.

Bohman tog över ett parti i djup kris. På tio år hade det förlorat hälften av sitt väljarstöd och gått från att vara största borgerliga riksdagsparti till det minsta. Inre strider rasade.
Vid hans avgång som partiledare drygt tio dramatiska år senare var Moderaterna åter störst på den borgerliga sidan. Han hade samlat partiet bakom en moderat grundsyn, som förenade konservatism och liberalism. Ledstjärnan var att skapa oberoende och valfrihet för den enskilda människan.
Gösta Bohman var med om att bryta vad som framstod som ett socialdemokratiskt maktmonopol. Han var ekonomiminister i två borgerliga koalitionsregeringar. Men ställd inför krav på att överge viktiga vallöften tvekade han inte att lämna maktens boningar.
Som alla människor blandade Bohman förtjänster och fel. Initierat skildras här hur han, efter att i flera sammanhang visat sig inte klara av att vara andreman, utvecklades till en framgångsrik försteman.

ISBN:

9789173536257

Antal sidor:

280

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Lars Tobisson

mne:

Memoarer & biografier

Pressklipp

Det är ett gediget porträtt Lars Tobisson tecknar av både personen och politikern. Det utgör inte bara en mångfacetterad bild av en stark partiledare, med sina förtjänster och svagheter, utan levandegör även hela den tid och det politiska klimat i vilket Gösta Bohman var verksam.
Tove Lifvendahl i Svenska Dagbladet

I den nya biografin (...) tecknar vapendragaren och partisekreteraren Lars Tobisson ett uppskattande, men inte insmickrande, porträtt av en stridbar politiker som varit omöjlig i dagens tid av politiskt tassande runt nyckelgrupper och enkäter.
Erik Helmerson i DN

Tobisson tecknar väl tidsandan, den svårfångade "mood in the nation" som avgör val. Det är ett vittnesbörd för den som vill förstå också nutiden. Om man inte vet var man har varit, är det svårt att veta var man är och vart man ska gå.
Mats Johansson i Neo

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Främling i folkhemmet