Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Medeltida byggmmästare i Norden (Jan Svanberg)
  

Vra bcker

Medeltida byggmästare i Norden

Medeltida byggmästare i norden

Den eminente kännaren av vårt medeltida konstarv, Jan Svanberg, skildrar i denna rikt illustrerade bok hur skickliga yrkesmän byggde kyrkor och borgar i Norden, hur arbetet organiserades vid byggnadshyttorna och vilka roller arkitekterna och byggmästarna spelade.

Vi får veta hur timmermän, murare och stenmästare arbetade och vilken viktig roll ölet spelade för särskilt de ständigt törstiga murarna. Särskild uppmärksamhet ges byggnadsverksamheten vid Linköpings domkyrka, ett av gotikens främsta minnesmärken i Sverige och Norden, och vid vår bäst bevarade medeltidsborg, det som representativ högreståndsbostad byggda Glimmingehus.

ISBN:

9789186221201

Antal sidor:

166

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Jan Svanberg

mne:

Pressklipp

Jan Svanberg bär sin bildning med beundransvärd lätthet. Enkelt och pedagogiskt berättar han ur de källor som finns, utan att förenkla eller fabulera. Hans kunskaper om medeltidens byggande öppnar en värld, där det som andra lämnat som gåtor blir begripliga berättelser.

För den som vill veta mer om byggnaderna, bilderna och skulpturerna som vakar över oss vid högtidliga tillfällen är det svårt att tänka sig ett bättre ställe att börja än den här boken. För den som redan är biten av ämnet är den ett måste.

Ola Andersson, Dagens Nyheter

Enormt detektivarbete

Det som är speciellt med denna bok är författarens ambition att komma i kontakt med de människor som en gång utförde dessa imponerande byggnadsverk. Det blir ett slags detektivarbete i sökandet efter personer, namn och livshistoria.
Jan Svanberg skapar en spänning i denna fråga som gott kan mäta sig med
Da Vinci-koden.

Medeltidens människor talar till oss tydligare än vad vi vanligtvis ser och förstår. Med Jan Svanbergs bok kan vi lyssna till dem på nytt.
Jakob Carlander i Östgöta Correspondenten