Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Julmatchen på västfronten (Pehr Thermaenius)
  

Vra bcker

Julmatchen på västfronten

Fotboll i Ingen mans land

Julmatchen på västfronten

Juldagen 1914 spelades det fotboll mellan skyttegravarna i Ingenmansland mitt under brinnande krig. Pehr Thermaenius har tagit reda på fakta om den mytomspunna matchen.

På juldagen 1914 hade första världskriget pågått i fyra månader och soldaterna på båda sidor insåg att de inte skulle få fira jul »hemma hos mamma«, som de hade blivit lovade. På julnatten befann sig
tyskarna, från Sachsen, och britterna, från Skottland, i vidriga skyttegravar på var sin sida av ett fält. De sjöng tillsammans tvärs över ingenmansland. På juldagen gick de ut på fältet, bytte julklappar, jagade några harar - och spelade fotboll. Två hängivna fotbollsspelare var med.
Skotten Jimmy Coyle hade spelat proffsfotboll före kriget. Sachsaren Albert Schmidt spelade i tredjelaget i sin klubb. På juldagens eftermiddag fick de chansen att besegra motståndaren utan vapen. Pehr Thermaenius har spårat Jimmy och Albert och deras förband i arkiven, från mobiliseringen i augusti till den hårdfrusna gyttjan på det där fältet i Flandern som blev en fotbollsplan på juldagen. Berättelsen om fotbollsmatchen är ett ljus i mörkret när världen minns den tragiska hösten för hundra år sedan. Pehr Thermaenius är journalist. Han arbetade under många år på Dagens Industri och
har sedan lång tid intresserat sig för första världskriget.

Läs mer och skriv till Pehr på hans blogg Fotball in No Man´s Land

ISBN:

9789173536622

Antal sidor:

224

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Pehr Thermaenius

mne:

Historia, internationell

Pressklipp

Vad glittrar i vårens breda bokflod?

Ingen boksäsong utan en drös fackböcker om världskrigen. Men Julmatchen på Västfronten av Pehr Thermaenius kickar onekligen igång intresset. Det handlar om det osannolika som utspelade sig på slagfältet julen 1914 - när soldaterna steg upp ur sina skyttegravar och ingenmanslandet blev en fotbollsplan!

När fotbollsmatchen blev viktigare än kriget

Pehr Thermaenius har skrivit en faktarik, rikligt illustrerad bok med många nya och intressanta uppgifter.
Christer Nilsson i Hudiksvalls Tidning

Ingalill Mosander tipsar om Julmatchen på Västfronten

Det är en fullkomligt fantastisk historia.

[Pehr Thermaenius] har hittat massor med intressanta detaljer så man bara tappar ögonen när man läser.

...som en utgångspunkt för en lärobok om fösta världskriget.

Ingalill Mosander, Gokväll på SVT.

När kriget gjorde julhuppehåll för fotboll

Thermaenius [har], genom att i en mängd arkiv studera regementshistoria och krigsdagböcker i Tyskland, Storbritannien och Belgien, lyckats vaska fram läsvärda och angelägna berättelser från fronten.
Martin Lagerholm, Under strecket i SvD

En tänkvärd liten bok om ett stort ämne.
Stefan Holmberg, Norran.

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Djur i krigets öga
 
Stridens skönhet och sorg