Våra böcker

Blod i salongerna

Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga

Blod i salongerna

Trött på den moderna civilisationen, på det onaturliga livet i storstäderna? För många författare, konstnärer och filosofer har svaret varit primitivismen.

Primitivismen är en riktning som står för allt det grymma, vilda, opassande som civilisationen förgäves sökt kväsa men som är »den verkliga människan«.
I Blod i salongerna skildrar den välkända konstkritikern Ingela Lind det breda och frestande stråk av irrationalism som i omgångar löpt genom den västerländska kulturen och nu åter väller fram som en dröm om helhet och något primärt och naturligt. Sensation är dagens mantra. Politiken ska vara sexig. Det frisläppta våldet är vår tids underhållning. Vidskepelse och New Age har blivit våra nya folkrörelser. Boken koncentrerar sig särskilt på alternativa kommuner som Mabel Dodges och D.H. Lawrences koloni i Taos i New Mexico och den österrikiska Friedrichshofskommunen i Österrike, samt tar upp tänkare, författare och konstnärer som Wilhelm Reich, Guillaume Apollinaire, Gertrude Stein, J.M.G. Le Clézio, Bruce Chatwin, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Jean-Michel Basquiat, Pina Bausch och Marina Abramović.


Hör Ingela Lind intervjuas om sin bok Blod i salongerna i:
Svenska Yle – Vårt behov av primitivism
En bok, en författare – Blod i salongerna.Provläs boken

ISBN:

9789173536714

Antal sidor:

300

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Ingela Lind

Ämne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

Hon leder sina läsare ut på en fascinerande resa.
Agneta Pleijel, DN

Blod i salongerna är en läsvärd bok som visar hur vurmen för primitivism går igen under olika tidsperioder, och Linds tes att den kan leda till totalitära ideologier är intressant.
Här finns skildringar av dekadens och sexualitet som kanske inte passar alla läsare, men Lind skriver med ett behagligt språk, ofta med talrika associationer till moderna företeelser inom konst och populärkultur.

Thomas Drugg, Historiskt.Wordpress.com