Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Lyx och mode i stormaktstidens Sverige (Håkan Möller)
  

Vra bcker

Lyx och mode i stormaktstidens Sverige

Jesper Swedberg och kampen mot perukerna

Lyx och mode

Varför var man så upptagen av frågor om lyx, mode, samhälle och moral under stormaktstiden? Vad fick riksdagsdebatten att fyllas av franska modedetaljer? Litteratur- och religionsvetaren Håkan Möller berättar om en fascinerande epok i Sveriges historia, präglad av motstridiga krafter som stimulerade framväxten av den moderna storstadsindividen.

Stormaktstidens ekonomiska uppsving ledde till en påtaglig ökning av konsumtionen. En luxuös, modern livsstil blev nu ett sätt att uttrycka status. Men många reagerade mot begäret efter lyx, inte minst prästerskapet. En av de mest kritiska var biskopen i Skara, Jesper Swedberg. Men varför var man så upptagen av frågor om lyx, mode, samhälle och moral? Vad fick riksdagsdebatten att fyllas av franska modedetaljer? Vad fick kungamakten att med lagstiftning försöka reglera individernas val av klädedräkt? Och varför utsattes den påstått modeupptagna kvinnan för en särskilt intensiv kritik? Litteratur- och religionsvetaren Håkan Möller berättar om en fascinerande epok i Sveriges historia, präglad av motstridiga krafter som stimulerade framväxten av den moderna storstadsindividen. Håkan Möller är professor vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet.

ISBN:

9789173536684

Antal sidor:

200

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Håkan Möller

mne:

Historia, svensk
Design & mode

Pressklipp

2015-07-30

[...] litteraturprofessor Håkan Möllers underbart roliga, lärda och tankeväckande bok "Lyx och mode i stormaktstidens Sverige".

Katarina Tornberg, Helsingborgs Dagblad

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Pär Lagerkvist
 
Missdådare
 
Den franske kammartjänarens resa