Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Den dolda kvinnomakten (Alexandra von Schwerin)
  

Vra bcker

Den dolda kvinnomakten

500 år på Skarhults slott

Den dolda kvinnomakten

Vad gör en slottsfru? Det är liksom stora delar av kvinnornas historia en vit fläck i svensk historieskrivning.

Det var ofta hustrun som i praktiken bestämde över hushåll och ekonomi, inte minst i herrskapskretsar. När det visade sig att maken inte var av det rätta virket fick hustrun rycka in och rädda situationen. Denna bok, med skånska Skarhults kvinnor som exempel, handlar om hur kvinnor i det förgångna utövat makt och drivit gårdar, bruk och handelshus. En rad kända historiker och författare gör här deras öden levande igen. Dick Harrison skriver om hur kvinnor var en självklar del av den politiska och ekonomiska makten fram till 1700-talets slut. Peter Ullgren berättar om Danmarks rikaste kvinna, Mette Rosenkrantz, som lät bygga Skarhult. Svante Norrhem kan visa att det var Beata von Köningsmarck och inte Pontus de la Gardie, vilket ägarlängden hävdar, som köpte Skarhult 1663. Carin Bergström guidar oss genom Stina Pipers dramatiska liv. Angela Rundquist skriver om arvtagerskan Martina Törngren och om uppasserskan Maria Kaunitz. Eva Helen Ulfros berättar om efterkrigstidens kvinnor och i sista kapitlet blickar Alexandra von Schwerin, bokens redaktör, in i framtiden och låter oss träffa åtta nu verksamma slottsfruar som berättar om familjeföretagande i godsmiljö.

Alexandra von Schwerin (red.) är fil. kand. i statsvetenskap och har en M. B. A. från Handelshögskolan i Stockholm. Hon är styrelseordförande i vindkraftsföretaget Vento Energi AB och driver också föreningen Skarhults Kulturminne. Tidigare har hon varit nyhetsreporter vid Sveriges Television och informationschef på Liljevachs konsthall och Stockholms Auktionsverk.

Läs författarnas debattartikel i DN här.

Läs Atlantis pressmeddelande Den dolda kvinnomakten. En bok om en vit fläck i svensk historia här.

Provls boken

ISBN:

9789173536677

Antal sidor:

192

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Alexandra von Schwerin

mne:

Historia, svensk
Kulturhistoria
Kvinnohistoria

Pressklipp

Den dolda kvinnomakten på Skarhults slott

Njutningsfull läsning.
Kungliga magasinet

Boken är läsvärd och intressant och får läsaren att tänka - glöm inte bort kvinnan när historien skrivs.
Seved Johansson, Kvällsstunden.

Ganska snart upptäckte jag, efter att ha läst några sidor, att det var en högintressant bok jag fått i händerna.
Torsten Daun, Gotlands Allehanda.

Resultatet är en tankeväckande bok – som passar alla som gillar kvinnohistoria.
Lotta Lewenhaupt, Lottas boktips

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Självständig prinsessa
 
Kvinnor i Kina
 
En brud för kung och fosterland