Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Lumpen (red. Anna Maria Forssberg & Klas Kronberg)
  

Vra bcker

Lumpen

Från mönstring till muck

Lumpen

Värnplikten är fortfarande en erfarenhet som delas av över en miljon män och några kvinnor. Men 2010 avskaffades den helt. Minnena bleknar och dagens ungdomar har oftast inte gjort den. De många historierna om livet i lumpen är nu en del av vårt kulturarv, och en viktig del i berättelsen om hur Sverige blev det Sverige vi har idag.

Sedan 2011 har Armémuseum drivit det stora forsknings- och insamlingsprojektet "Lumpen - identitet och materiella minnen". Djupintervjuer har genomförts, brev, dagböcker, fotografier, föremål och svar på enkäter har samlats in. Detta rika material är utgångspunkten för Lumpen. Här finns starka minnen. Det är ångest över att tvingas bli soldat, ilska mot orättvisor och inkompetenta befäl. Men också känslan av stark vänskap och solidaritet, stolthet över att ha klarat av hårda prövningar, glädjen att växa som människa.

Provls boken

ISBN:

9789173536875

Antal sidor:

220

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Anna Maria Forssberg
Klas Kronberg

mne:

Historia, svensk

Bilder ur boken

Klicka fr strre bildKlicka fr strre bildKlicka fr strre bild