Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Tyst diplomati (Jens Odlander)
  

Vra bcker

Tyst Diplomati

Berättelsen om hur journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye blev fria

Tyst diplomati

Det här är boken om hur det gick till att få Johan Persson och Martin Schibbye friade. Det är ömsom en politisk thriller, ömsom en handbok i tyst diplomati.

Av en tillfällighet befann sig ambassadören Jens Odlander bara en kort resa från platsen där de båda journalisterna blivit beskjutna och gripna, och var snabbt på plats. Det blev början på en 14 månader lång process av överväganden, kontakter, sena möten, rykten, förhandlingar, löften och svek. Möten med underrättelseofficerare, poliser, ministrar, stats- och regeringschefer, förhandlingarna med premiärministern Meles Zenawi, och dennes oväntade död just när nådebrevet ska skrivas under. Förhandlarna lever i en Kafkaliknande verklighet, där ingenting är klart förrän allting är klart. Det handlar också om den personliga relationen mellan Odlander, hans medarbetare, Johan och Martin och deras anhöriga. Och om katt-och-råtta-leken då de båda smugglas ut ur landet för att befinna sig på säker mark innan de möter vänner, anhöriga och pressen en septemberdag på Arlanda flygplats.
Boken förklarar drivkrafterna hos den etiopiska regeringen och hos delststatsregimen i Ogaden, varför straffet blev så hårt och lösningen så svår att säkra. Jens Odlander ger en unik insikt i hur UD arbetar i svåra fall som detta och visar att tyst diplomati inte är passiv diplomati.
Jens Odlander var Sveriges ambassadör i Addis Abeba från mars 2009. År 2013 utsågs han till generalkonsul i Istanbul.Provls boken

ISBN:

9789173536943

Antal sidor:

230

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Jens Odlander

mne:

Politik & debatt
E-böcker
Historia, internationell

Pressklipp

Tyst diplomati är som bäst när mäktiga män porträtteras.
Fredrik Sjöberg, SVD

Odlander tecknar skickligt och allsidigt bilden av landets moderna historia, dess etniska sammansättning och position i stormaktspolitiken på Afrikas horn. Läsaren får precis så mycket av den soppa av organisationsförkortningar som behövs för att förstå komplexiteten i den inrikespolitiska situationen utan att det blir långrandigt. Det stora speglas i det lilla, de signifikanta detaljerna säger något väsentligt.
Magnus Christiansson, Respons

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Dödsorsak Ogaden
 
Diplomat idag
 
Andreas och Kirgizistans hemlighet