Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Internatskolorna av Petter Sandgren
  

Vra bcker

Internatskolorna

Att fostra en elit

Klicka fr strre bild - INternatskolorna

Få skolformer är så omgivna av mytbildning som internatskolor, från Thomas Hughes klassiker Tom Brown’s Schooldays till Jan Guillous Ondskan och vidare till J.K. Rowlings Harry Potter-serie. Den uppmärksamhet som på senare tid riktats mot de svenska internatskolornas system med så kallad kamratuppfostran har fått många att fråga sig var idén med internatskolor kommer ifrån och vad skolornas ideal bygger på. I denna banbrytande studie reder historikern Petter Sandgren ut förhållandet mellan fiktion och verklighet. I boken argumenterar Sandgren för att elitens internatskolor måste förstås utifrån ett globalt och historiskt perspektiv. Historien om de två pojkarna som år 2013 blev brända med ett strykjärn av en grupp äldre elever vid Lundsberg används därför som en ingång till en större berättelse: historien om den globalt sammanflätade framväxten av elitens internatskolor och hur det svenska folkhemmet fick sina egna versioner av dessa skolor. Historien tar avstamp i de mönsterbildande internatskolorna Eton, Harrow och Rugby och spårar sedan hur den engelska förebilden spritts inom det Brittiska samväldet och vidare till usa, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Sverige och andra länder.

Provls boken

ISBN:

9789173537247

Antal sidor:

300

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Petter Sandgren

mne:

Historia, svensk
Historia, internationell

Pressklipp

Fördelen med [boken], en populariserad version av Petter Sandgrens doktorsavhandling, är att vi nu har ett vetenskapligt verk som systematiskt visar upp de ljusa och mörka sidorna i kamratfostrans pedagogik.
Björn af Kleen, DN

Första delens kvaliteter lovar en spännande fortsättning.
Pär Fagerström, Falu Kuriren mfl.

Sandgrens bok är viktig och mycket intressant läsning. Han skriver väl och framställningen är på ett välavvägt sätt befriad från akademisk barlast utan att för den skull bli trivial eller ytlig. Berättelserna i boken ger god näring för reflektioner kring skolans roll i stort. Utgångspunkten för Sandgren är skolans stora betydelse för reproduktionen av gamla eliter och för formandet av nya.
Inga Sanner, Respons

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Djursholm
 
Rule Britannia!
 
Rule, Britannia! (pocket)