Våra böcker

Kungen av Birka

Hjalmar Stolpe – arkeolog och etnograf

Klicka för större bild - Kungen av Birka NY

Hjalmar Stolpe, arkeolog, etnograf och pionjär var karismatisk och rikt begåvad, en banbrytande forskare som, förstås fick fiender. Riksantikvarien Bror Emil Hildebrand försökte tvinga bort honom från hans utgrävningar på Birka. Och när Stolpe ville skapa ett etnografiskt museum hindrades han länge av Vetenskaps akademien. Han segrade båda gångerna.

Provläs boken

ISBN:

9789173538411

Antal sidor:

600

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Bo G Eriksson

Ämne:

Memoarer & biografier

Pressklipp

Maken till lärorik, fängslande och underhållande bok har jag inte haft i min hand på bra länge. [...] Boken vittnar ju om ett imponerande bakgrundsarbete i form av framgrävande av källmaterial och sekundärlitteratur och om en lärdomsbredd av det formligen hisnande slaget. Tidsbilderna är skickligt infogade och påfallande konturskarpa och tänkvärda. Skildringen av den originelle slarvern och intrigören Hjalmar Stolpe, temperamentsfull, egensinnig och envis, med sin vacklan mellan skilda vetenskaper och sin karismatiska talang, är helt intagande.
Thure Stenström, litteraturprofessor

Språkligt och innehållsmässigt är den strålande och när det kommer till faktauppgifter och sakfrågor har jag inte funnit något särskilt att anmärka på. [Erikson] har haft tillgång till ett fantastiskt källmaterial, genomfört bra analyser och skrivit en mycket läsvärd och engagerande text. Jag har lärt mig mycket om både Stolpe som person, hans arkeologiska och etnografiska gärningar och hans samtida kollegor som jag inte visste tidigare.
Ola W Jensen

Det är en alltigenom välskriven bok med fina bilder, noter, omfattande litteraturförteckning och ett gediget personregister. En synnerligen intressant biografi!
Nils Ringstedt, Populär arkeologi

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Bror Emil Hildebrands lefnadsteckning