Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Parthenonsyndromet av Ove Bring
  

Vra bcker

Parthenonsyndromet

Kampen om kulturskatterna

Klicka fr strre bild - Parthenonsyndromet

Arkeologiska föremål, ursprungsbefolkningars kulturskatter och privatägda konstverk har genom tiderna förts bort eller konfiskerats och dykt upp på museer. Regimer, folkgrupper och privatpersoner har vänt sig till domstolar för att återfå sina föremål. Den mest kända kulturtvisten – Greklands krav gentemot British Museum att återfå marmorfriserna från Parthenontemplet – har inspirerat andra länder. »Vem äger det förflutna?« har blivit en fråga i det politiska och diplomatiska spelet.

Provls boken

ISBN:

9789173537254

Antal sidor:

300

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Ove Bring

mne:

Politik & debatt
Historia, internationell

Pressklipp

... en fängslande och lättläst bok – nästan en bladvändare – om människors och staters habegär, rovlystnad och ovilja att släppa ifrån sig erövrat byte.
Britte Montigny, Skånska Dagbladet

Detta är lärorikt och okänt för många. Bör läsas av alla kulturintresserade.
Mats Garme, Ölandsbladet

Det jag särskilt uppskattar är att Ove Bring även lyfter fram mindre kända stölder från urbefolkningar och det otillständiga ”flödet” av kulturföremål från Afrika och Mesopotamien till främst Europa, fram till första världskrigets utbrott. Den brittiska kolonialmakten berikade sig hänsynslöst i Afrika och plundringen av kungadömet Benin i nuvarande Nigeria hör till bokens mest deprimerande historier: ”Kolonialismen har gjort Nigeria till en minoritetsinnehavare av sin egen kulturskatt”, konstaterar Bring.

---

Parthenonsyndromet är en bok jag kommer att återvända till, för sitt gedigna faktaunderlag, sina rika infallsvinklar och nyanserade slutsatser.

Birgitta Rubin, Dagens Nyheter

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


De mänskliga rättigheternas väg